Ankete pokazale: Stranka Marine Le Pen ima veliku prednost pred izbore u Francuskoj

Ekstremno desna francuska stranka Nacionalno okupljanje (RN), čiji nezvanični lider je Marine Le Pen, vodi u utrci uoči prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj ispred ljevičarske Narodne fronte i centrista predsjednika Emmanuela Macrona, pokazale su dvije ankete u četvrtak.

Institut IFOP u anketi za radiodifuznu grupu TF1 i Le Figaro rekao je da bi Nacionalno okupljanje (RN) dobilo 34 posto glasova. Narodna fronta dostigla je 29 posto, a Macronov blok Zajedno 22 posto.

Druga anketa Harris Interactivea, provedena za RTL radio, M6 TV i Challenges Magazine, pokazala je rezultat od 33 posto za RN, 26 posto za ljevicu, a 21 posto za Macronov tabor.

Simulacija nacionalnog glasanja, međutim, ne dopušta direktnu prognozu ravnoteže snaga u sljedećoj francuskoj Nacionalnoj skupštini, jer se izbori 30. juna i 7. jula održavaju kao većinsko glasovanje u dva kruga u svakom okrugu.

Anketa Harrisa napravila je ipak grube projekcije i prognozirala 235 do 280 mjesta za Nacionalno okupljanje i njegove saveznike, što bi bilo manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, ali bi ga učinilo daleko najvećim blokom.

Klix

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …