Ambasadori odobrili IBAR, Međuvladina konferencija 26. juna

Ambasadori zemalja članica EU u Briselu odobrili su Zajedničku poziciju EU u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom. Time se stiču uslovi za Međuvladinu konferencije na ministarskom nivou, koja će biti održana 26. juna u Briselu.

U poziciji koju su usvojili ambasadori na današnjem sastanku navodi se da je Crna Gora, generalno gledano, ispunila prelazna mjerila u poglavljima pravosuđe i temeljna prava i pravda, sloboda i bezbjednost.

Prethodno je Evropska komisija u procjeni konstatovala da je Crna Gora, sveukupno, ispunila prelazne standarde, dostigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primjeni pravnih tekovina EU, što se navodi u nacrtu zajedničke pozicije u koju je dopsinik RTCG u Briselu imao uvid.

U zajedničkoj poziciji utvrđena su i završna mjerila kojima se definišu dalje smjernice u radu koji predstoji na ovim poglavljima.

Prema procedurama, Zajednička pozicija sada treba i formalno da bude odobrena na ministarskom nivou, a potom slijedi održavanje Međuvladine konferencije.

Kako saznajemo, Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom biće održana u srijedu 26. juna, a na njoj će pored predsjednika Vlade Milojka Spajića učestvovati visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj, komesar za proširenje Oliver Varhelji i ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib, kao i predstavnici ostalih zemalja članica EU.

Belgijsko predsjedavanje potvrdiće ispunjavanje privremenih mjerila i saopštili koja su završna mjerila koja su dogovorena od strane EU. Dodatne komentare daće i komesar Varhelji.

Od crnogorske strane se potom očekuje da se saglasi sa predloženim kriterijumima za zatvaranje poglavlja.

Nakon ovog događaja biće održana i konferencija za novinare.

Prva međuvladina konferencija sa Crnom Gorom na ministarskom nivou održana je 29.juna 2012, kada je naša zemlja zvanično i počela pregovore.Od tada je održano 15 ovakvih sastanaka. Crna Gora otvorila je sva 33 pregovaračka poglavlja u kojima pregovara sa EU, dok su tri privremeno zatvorena.

U maju 2021. godine, Savjet se saglasio o primjeni revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Crnom Gorom s ciljem da se ponovo osnaži proces pridruživanja, stavi jači fokus na temeljne reforme i snažnije političko usmjeravanje. Novom metodologijom poglavlja su grupisana u šest klastera.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …