Regionalni vodovod organizuje konferenciju na temu “Kako osigurati vodosnabdijevanje i stvoriti otpornu vodnu infrastrukturu”

Sa zadovoljstvom najavljujemo održavanje Konferencije na temu “Kako osigurati vodosnabdijevanje i stvoriti otpornu vodnu infrastrukturu”, koju organizuje Regionalni vodovod Crnogorsko primorje u okviru Projekta CrossWater+. Konferencija će se održati 4. jula 2024. godine u Podgorici.

Na Konferenciji će učestvovati predstavnici Vlade, eksperti, istraživači, partneri na projektu iz Albanije i Italije, kao i nevladine organizacije. Oni će imati priliku da prezentuju svoja istraživanja, iskustva, projekte i inicijative u oblasti očuvanja vodnih resursa.

Cilj Konferencije je skrenuti pažnju na značaj očuvanja vodenih resursa u zemljama Balkana i Mediterana, te razmijeniti iskustva i dobre prakse u oblasti vodnog upravljanja i zaštite životne sredine.

Takođe, Konferencija će se osvrnuti na rezultate projekta CrossWater, njihov značaj, te identifikaciju ključnih izazova u očuvanju vodnih resursa u Albaniji, Crnoj Gori i Italiji, i pronalazak efikasnih rešenja.Projekat CrossWater+ je pokrenut s ciljem da se analiziraju i unaprede rezultati postignuti u okviru projekta CrossWater. U saradnji sa partnerima iz Italije i Albanije, planirano je organizovanje radionica i drugih događaja, dok će Regionalni vodovod tokom jeseni organizovati još dva skupa posvećena očuvanju izdašnosti izvorišta Bolje Sestre.

Opšti cilj IPA projekata je promovisanje ekonomskog rasta i jačanje saradnje u oblasti južnog Jadrana kroz zajedničke akcije domaćih i regionalnih institucija i neprofitnih aktera, te osnaživanje naučnog, inkluzivnog i održivog razvoja. Implementacija CrossWater projekta doprinela je poboljšanju kvaliteta vodosnabdijevanja i jačanju kapaciteta Regionalnog vodovoda.

Projekat prekogranične saradnje CrossWater – Monitoring, kontrola i zaštita izvorišta Bolje Sestre podržan je iz IPA fondova, sa partnerima iz Italije, Albanije i Crne Gore. CrossWater projekat, realizovan tokom 2021. i 2022. godine, doprineo je uspostavljanju mreže monitoring stanica za podzemne vode i padavine, definisanju treće zone sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje Sestre i izradi Tehno-ekonomske studije o proširenju kapaciteta sistema regionalnog vodosnabdijevanja. Tehno-ekonomska studija predstavlja najvažniji tehnički dokument dobijen u okviru projekta.

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …