Protest mještana više sela protiv izgradnje kamenoloma: “Ne rušite naše živote!”

Bijelo Polje, 20. juni 2024. – Mještani sela Srđevac, Pod, Lozna i ostalih naselja sa teritorije Opštine Bijelo Polje uputili su javni poziv Ministarstvu energetike i rudarstva, predvođenom ministrom Sašom Mujovićem, da poništi ugovor sa firmom “Imperijal” o izgradnji kamenoloma. Stanovnici ovih sela izražavaju duboku zabrinutost da će gradnja kamenoloma ugroziti njihove živote i životnu sredinu.

Mještani su izrazili nezadovoljstvo zbog tajnog dogovora o izgradnji kamenoloma, za koji tvrde da je sklopljen bez njihove saglasnosti i konsultacija. “Dogovor o rušenju kamenoloma postignut je iza naših leđa, bez ikakvih javnih rasprava ili konsultacija sa zajednicom,” izjavili su nezadovoljni mještani.

Stanovnici su uputili zahtjev za hitno održavanje javne rasprave na temu zagađenja životne sredine. Smatraju da će kamenolom imati katastrofalne posledice po lokalnu floru i faunu, kao i na zdravlje ljudi. “Nećemo dozvoliti da naši životi budu žrtvovani radi privatnih interesa. Ukoliko nadležni ne odgovore na naše zahtjeve, spremni smo na radikalne mjere, uključujući blokadu magistralnih puteva Berane – Bijelo Polje,” poručuju mještani.

U znak protesta, mještani su zakazali novi skup u selu Srđevac u petak, sa početkom u 11 sati. Organizatori apeluju na sve mještane da se pridruže protestu i pokažu jedinstvo u borbi za očuvanje svojih sela. “Pozivamo sve naše komšije i sugrađane da izađu na protest i podrže nas u ovoj borbi za naše pravo na život u čistom i zdravom okruženju,” poručuju organizatori protesta.

Situacija u Bijelom Polju postaje sve napetija dok mještani odlučno stoje protiv izgradnje kamenoloma. Ministarstvo energetike i rudarstva suočeno je s ozbiljnim pritiskom da preispita svoj ugovor sa firmom “Imperijal” i uvaži zahtjeve lokalne zajednice.

Ostaje da se vidi kako će nadležni odgovoriti na ove zahtjeve i da li će se naći rješenje koje će zadovoljiti sve strane, bez ugrožavanja života i zdravlja mještana Bijelog Polja.

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …