Bašići uzgajaju ribe od milion dolara (FOTO)

Članovi porodice Bašić iz Sanskog Mosta, već više godina bave se uzgojem ribe koi ili japanskog šarana i radi se o rijetkoj te o jednoj od najcjenjenijih i najskupljih ribljih vrsta na svijetu.

Inače, Emir Bašić je pasionirani zaljubljenik u kućne ljubimce, a svoju ljubav prenio je i na sinove Ensara i Ajdina, te otac i sinovi u adaptiranom bazenu koji se nalazi u kućnom dvorištu trenutno uzgajaju više od 50 raznobojnih primjeraka koi ribe.

Otac je godinama uzgajao ukrasne ribe, a prije nekoliko godina uspjeli smo nabaviti koi šarane. Bile su veoma skupe, a trenutno imamo veliko jato s nekim jako krupnim primjercima. Također, u međuvremenu smo uspjeli dosta primjeraka prodati drugim uzgajivačima i nekim pet šopovima”, objašnjava Ensar Bašić. 

Kaže kako se ove ribe međusobno razlikuju po šarama i ukrasima te da od toga zavisi i njihova pojedinačna vrijednost.

“Dosta smo novca uložili u sam bazen, filtere i pročišćivače, zatim u specijalne lampe koje ublažavaju sunčanu svjetlost kako bismo stvorili optimalne uslove za razvoj ribe. Do sada smo izmrijestili nekoliko jata i očekujemo ovih dana novi mrijest”, kaže Bašić.

Ističe kako posjeduju i kohaku primjerak koi ribe, koja je najcjenjenija kada se radi o ovoj vrsti, a odlikuje se mnoštvom crveno-bijelih šara.

“Uzgojiti jednu takvu ribu, kvalitetne boje i stasa je vrlo teško. Kada je riječ o koi ribi, kod nas ima tek nekoliko uzgajivača, međusobno smo u kontaktu, pomažemo se i razmjenjujemo iskustva”, kaže Bašić.

Dodaje kako su se ove ribe najprije počele uzgajati u Japanu u 18. vijeku, kada su ih poljoprivrednici koji se bave uzgojem riže, započeli uzgajati zbog različitih boja i uzoraka.

Inače, treba istaći kako u Japanu postoje redovita natjecanja uzgajivača koi riba, gdje sudije obraćaju pažnju na zdrav izgled njihove kože, veličinu, oblik tijela te na graciozno kretanje u vodi. Najvažnija osobina je ipak boja, a najviše cijenjena je ona koja ima dobar balans boja i uzoraka. Koi spadaju među najskuplje ribe u svijetu, a na jednom takmičenju u Japanu, prije nekoliko godina, primjerak koi šarana prodat je za nevjerovatnih 1,8 miliona dolara.

Također, treba istaći kako Bašićevi, pored koi riba, uzgajaju i egzotične ptice, a u brojnim kavezima koji se nalaze u pomoćnom objektu njihovog porodičnog imanja smjestilo se preko 200 primjeraka ptica različitih boja i veličina. Radi se o pticama čija su prirodna staništa u južnim tropskim podnebljima, a svaka vrsta je po nečemu specifična i osobena.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …