ZEČEVIĆ ZA RTCG: Dobijanje IBAR-a i rekonstrukcija Vlade za potpunu stabilizaciju političkih prilika

Dobijanje IBAR-a i rekonstrukcija Vlade će značiti potpunu stabilizaciju političkih prilika na državnom nivou, dok nas sa druge strane na jesen čeka serija veoma bitnih izbora, kazao nam je analitičar i novinar Predrag Zečević.

Pitanje rekonstrukcije Vlade je sve češće na dnevnom redu, a vjeruje da se će to pitanje biti posebno aktuelno ako EU omogući Crnoj Gori dobijanje IBAR-a, odnosno korak naprijed u pregovorima o pristupanju. 

Zečević nam je rekao da bi ulazak političkih autoriteta iz Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije dodatno učvrstilo Vladu i stabilizovalo složene političke odnose u Vladi Crne Gore.

“Jasno je da u tim okolnostima, u Vladi više ne bi postojali veto igrači iz bilo koje stranke, što znači da bi Vlada mogla da se konačno posveti ekonomskom razvoju i realizaciji programa Evropa sad 2. Cilj Nove srpske demokratije je da njeni politički autoriteti dobiju, shodno koalicionom ugovoru, tri ministarstva dok bi DNP-u pripalo jedno ministarsko i jedno potpredsjedničko mjesto. Moj utisak je da je DNP-u značajnije da ojača partiju i partijsku infrastrukturu nego da zauzima funkcije u Vladi, iako bi po mom mišljenju to bila pametna odluka”, kazao je Zečević. 

On navodi da bi dobijanje IBAR-a i rekonstrukcija Vlade značilo potpunu stabilizaciju političkih prilika na državnom nivou.

“Dok nas sa druge strane na jesen čeka serija veoma bitnih izbora u Podgorici i Budvi, a najvjerovatnije i u Andrijevici i Šavniku. Ne vidim ni promil šanse za dogovor u Podgorici i Budvi, dok za Andrijevicu postoji neka mala šansa za konstituisanje lokalne samouprave nakon junskih izbora”, rekao je Zečević. 

Kako se očekuje, EU bi o dobijanju IBAR-a trebalo konačno da odluči do kraja ovog mjeseca. 

Provjerite slična mjesta

Spajić danas o kapeli na Lovćenu, odnosima sa Hrvatskom, Evropi sad 2, kripto valutama…

Predsjednik Vlade Milojko Spajić će danas od 14 časova  odgovarati na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore …