Vještačka inteligencija u Crnoj Gori: Edukacija i odgovorna upotreba ključ za budućnost

U okviru projekta Digitalna akademija, uspješno je realizovan Meet Up na temu “Uticaj vještačke inteligencije na svakodnevni život”, u Podgorici.

Predavači na događaju bili su inženjer mašinskog učenja Nikola Bulatović, te UNDP konsultant Goran Paštrović, koji su učesnicima detaljnije govorili o različitim segmentima vještačke inteligencije.

Događaj je otvorio generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise, Dušan Polović, koji je naglasio značaj razumijevanja modernih tehnologija, imajući u vidu uticaj koje vrše na sve aspekte svakodnevnice.

“Ministarstvo javne uprave prepoznaje značaj ovih tema i posvećeno je promovisanju bezbjedne, etične i odgovorne upotrebe vještačke inteligencije. Naš cilj je da kroz edukaciju i otvoreni dijalog pomognemo zajednici da se pripremi za sve buduće izazove”, kazao je Polović.

U okviru Meet Upa su obrađene teme poput osnova vještačke inteligencije, etike i povjerenja, javne i informatičke bezbjednosti, te zloupotrebe i odgovornosti korišćenja vještačke inteligencije.

Interaktivna diskusija o osnovama, etici i bezbjednosti vještačke inteligencije uz naglasak na važnost razumijevanja i odgovorne upotrebe moderne tehnologije.

Meet Up je realizovan kao dio projekta “E usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na COVID19”, koji finansira EU, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave.

Iz Ministarstva javne uprave su najavili predstojeću saradnju sa Svjetskom bankom, sa kojom će u okviru BEST projekta, definisati strateški pravac i Mapu puta razvoja vještačke inteligencije u Crnoj Gori, u cilju ostvarivanja spremnosti za rješavanje svih potencijalnih izazova i ostvarivanje benefita koje ova oblast donosi.

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …