Poslanici usvojili dva IBAR zakona

Poslanici crnogorskog parlamenta opet su usvojili izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je prethodno predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Oba zakona usvojena su glasovima 48 poslanika uz jedan glas protiv.

Do kraja juna trebalo bi da bude usvojen pozitivan IBAR izvještaj koji će omogućiti da Crna Gora uđe u završnicu pregovora sa EU u oblasti vladavine prava. 

Mugoša: Parlament uradio veliki posao

Na početku sjednice, Boris Mugoša (SD) rekao je da je parlament uradio veliki posao vezano za IBAR zakone, mada ima i stvari koje treba popraviti. Kazao je da treba razmisliti o tome da se promijeni modalitet odluke o ova dva zakona. 

“Mislim da možemo time da napravimo iskorak”, rekao je Mugoša. 

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da Skupština ima obavezu da sto odsto uradi posao vezano za dobijanje IBAR-a, te da je važno da u Briselu oni koji odlučuju dobijamo li pozitivno mišljenje ili ne, znaju da je parlament uradio sve što je trebalo.

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović kazala je da predsjednik parlamenta javnosti treba da javnosti objasni o čemu se radi, jer je u sličnim situacijama prije desetak godina napuštao parlament i poslaničke klupe. 

Mandić je rekao da je dok je bio u opoziciji djelovao principijelno, i da je spreman da podrži sve što poslanici usaglase. 

Poslanica Demokratske partije socijalista Aleksandra Vuković Kuč zatražila je na sjednici Skuštine od Mandića da se izvini povodom izjave Kovačevića “da će se sa onima koji neće da budu braća, nego hoće “da liče na Turke”, ubuduće “postupati kao prema Turcima”.

Vuković Kuč je kazala da je zbog govora mržnje i fašizma Kovačevića “javnost zgrožena, a nikšićka vlast nije ugrožena”. 

“Predsjednik NSD i Skupštine mora da se izjasni o stavu najtalentovanijeg političara svoje partije, kako je nazvao Marka Kovačevića, o tome što je rekao da će Crnogorce, kao i nebraću razgoniti kao Turke na buljuke, ne znamo da li bajonetima ili sabljama”, rekla je Vuković Kuč.

Kako je dodala, Mandić treba da se izvini za fašizam svog partijskog druga, “nedvosmisleno i bez kalkulacije”.

Mandić je rekao da ostaje pri stavu da je Kovačević najdarovitiji političar svoje generacije u Crnoj Gori.

“Razumijem potrebu da tako darovitog političara ekstremizuju politički oponenti i proglase fašistom. Naša stranka se izvinila i za ono što nije rečeno, to smo javno saopštili”, rekao je Mandić, dodajući da je jedna rečenica izvučena iz konteksta.

Prema riječima Mandića, izjava Kovačevića nije uperena ni protiv savremene Turske, a ponajmanje protiv “naših rođaka Bošnjaka”.

Vuković Kuč je kazala da očekuju da se o izjavi Kovačevića izjasne i oni koji u Nikšiću podržavaju vlast Kovačevića, odnosno Demokrate i Građanski pokret URA, javlja Mina.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Nagrađuju turiste koji koriste javni prevoz, mogu dobiti besplatnu kafu ili kartu za muzej

Danska prijestolnica Kopenhagen pokrenula je nova inicijativa kojom želi “natjerati” turiste da više koriste ekološke …