VIJESTI: “Izvjesnije” je da će raspustiti Skupštinu Glavnog grada

Inicijative opozicije o razrešenju gradonačelnice Podgorice Olivere Injac i skraćenju mandata Skupštini Glavnog grada će se, kako je izvjesno, naći na dnevnom redu sjednice u narednih mjesec dana, ali iz Bloka 11, koji bi trebalo da bude ključan u odlučivanju o ovim tačkama, većinski ćute po tom pitanju.

Da bi se inicijative koje su juče podnijeli odbornici Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP) našle na dnevnom redu sjednice, potrebno je da ih potpiše 20 odbornika, što podnosioci inicijative, uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) – imaju.

Da se skrati mandat Skupštini, što podnosioci inicijative smatraju izvjesnijim rješenjem, ili da se gradonačelnica razriješi, potrebna je podrška 30 poslanika, što znači da to mora da podrži i neko od odbornika koji sada formalno čine vlast.

Hoće li pružiti tu podršku juče nisu odgovarali na pozive i poruke iz Pokreta za Podgoricu, kojeg čine pet bivših odbornika PES-a, kao ni iz GP URA, dok iz PzP-a, koji sa njima čini najveći klub većine – Blok 11, stižu oštre poruke.

Predsjednica podgoričkog odbora Pokreta za promjene (PzP), Branka Bošnjak, kazala je Vijestima da misli da je i ova inicijativa, u stvari, dogovor sa pojedincima iz PES -a, kako bi se dodatno zakomplikovala situacija i pokušala krivica za krah pregovora i izazivanje vanrednih izbora, prebaciti na druge.

Do tog zaključka je došla imajući u vidu jučerašnja “ neartikulisana i uvredljiva saopštenja PES -a i pokušaj da sve i svakoga okrive i upere prst u sve druge”.

“A ne vide sebe i svoje postupke, jer uvredama, arogancijom i agresivnošću se ne postiže kompromis. A od starta potpuno nerazumno i bez ikakve političke logike oni ruše svoju gradonačelnicu…To vam je ono kao kad lopov viče “držite lopova” ali to neće proći jer ne treba potcjenjivati inteligenciju građana”, kazala je ona.

Odbornik PES-a Branislav Radičević rekao je da Bošnjak i PzP sabotiraju dogovor u Podgorici, kako bi pošli sa DPS-om, “što im ne bi bio prvi put”.

Predstavnici PESa i Pokreta za Podgoricu, koji je blizak predsjedniku Jakovu Milatoviću, su do sinoć imali rok koji im je dao ostatak vladajuće koalicije da riješe nesuglasice, među kojima su i zahtjevi da dodatno podijele funkcije i novac za finansiranje rada klubova, ali je konkretan dogovor izostao.

“Kao neko ko je predvodio listu PES-a na lokalnim izborima u Podgorici osjećam da stvari ne idu dinamikom koja je bila obećana i koju su očekivali građani i da je upravo to suština problema i krize. Uvijek sam pristalica dogovora i rješenja koja traže dogovor. Onaj ko je dobro radio svoj posao sasvim sigurno ne treba da se boji izbora. Plašiti se izbora znači plašiti se suda građana”, rekao je juče Milatović na Cetinju.

Bošnjak je kazala da će PzP, sačekati sastanak koalicionih partnera vlasti i vidjeti sa ostalim partnerima “koji je najbolji način za izlazak iz haosa i agonije koje je PES kreirao, jer od starta nije htio da se suoči sa realnošću da vlasti bez kolega iz Pokreta za Podgoricu nema i da je dogovor neminovan”.

“Premostili su jednu situaciju sa odbornikom sa liste DPS – a pa pomalo groteskno djeluju sva ova njihova očajnička saopštenja, a upravo oni su koketirali sa njima. Uostalom, PES je postao sabirni centar neostvarenih DPS kadrova”, kazala je Bošnjak. Samostalni odbornik Saša Zeković, koji je bio na izbornoj listi DPS-a, glasao je nedavno za Izvještaj o radu gradonačelnice, što je omogućilo da dokument bude usvojen.

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …