Reagovanje ministra Mujovića: Polako dušebrižnici, polako, gdje ste potrčali?


Dragi moji – osvjedočeni šampioni privatizacija, divim se vašoj brzini, vašoj odgovornosti, vašem zaštitničkom stavu prema našoj Crnoj Gori. Ponosan sam na vas, na vašu „čistu“ prošlost i doprinos koji ste dali ekonomskom blagostanju ovog društva. Koračali ste krupnim koracima, gazili ste sve pred sobom, crnogorsku industriju „počistili“ sa zemaljskog šara. Ostavili ste nam u amanet divne priče o nekadašnjim gigantima.
Gospodo moja draga i „uspješna“, Ministarstvo energetike i rudarstva ima misiju da poštuje zakone ove zemlje, da radi sve u korist dobra svojih građana, da ne pravi liste favorizovanih i diskriminisanih, da poštuje tržišne principe, da poštuje stav Agencije za zaštitu konkurencije. Da radi sve ono kontra vama.
Zašto trčite da osporite ideju koja je u povoju? Dozvolite da prvo bude verifikovana od strane Odbora direktora EPCG, da se raspiše javni poziv, da vidite njegove uslove, da provjerite da li nekoga dovodimo u neravnopravan položaj, pa tek onda napadajte. Privatne kompanije su naše kompanije i prema njima smo odgovorni na isti način kao i prema državnim. Nećemo pogaziti taj princip, draga moja gospodo. Imate moju riječ da sve ono što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći.
Sve činimo da revitalizujemo Željezaru. Gospodo moja draga, to je onaj kolektiv sa kojim ste igrali razne „igrice“ i doveli ga u ovako ružičasto stanje. Da li je 44. Vlada dala saglasnost za kupovinu Željezare i za nivo zapošljavanja koji se desio? Nije, draga moja gospodo. Došli smo na „gotovu štetu“, na „mobu“ da gasimo požar koji je dobrano uništio simbol našeg Nikšića. I umjesto da lamentiramo nad zlom sudbinom mi smo „zasukali“ rukave i borimo se da spasimo što se spasiti može, da očuvamo radna mjesta, da stvorimo nove programe i ponude koji će biti makar mali doprinos u ozdravljenju spaljene Željezare. Gospodo, da rasplamsam vašu maštu, biće još ovakvih pogona. Spremite se za pogon toplog cinčanja i već sada spremajte bombe i otrovne strijele da to stopirate. Ne želimo otpuštati radnike, želimo kreirati ambijent da nam treba dodatna radna snaga. Oprostite, molim vas oprostite što radimo na taj način.
Građani su zaslužili da imaju direktnu i osjetljivu korist od kompanija koje su gradili i nekako sačuvali od vas ekonomskih virtouza. Pružamo im priliku da sami proizvode električnu energiju, da povećaju energetsku efikasnost i da na taj način stvaraju viškove električne energije koje će prodati na tržištu. Kreirali smo i novi Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora koji će im biti legislativna potpora. Na ovaj način, vrli dušebrižnici, ostvarujemo nacionalne i energetske ciljeve do 2030. godine. Ne znam da li vam je poznata ta obaveza koju imamo na putu ka EU?
Suma sumarum, hvala vam na kritikama, jer bolje potvrde da ispravno radimo ne možemo dobiti.

Prof. dr Saša Mujović

Provjerite slična mjesta

Nagrađuju turiste koji koriste javni prevoz, mogu dobiti besplatnu kafu ili kartu za muzej

Danska prijestolnica Kopenhagen pokrenula je nova inicijativa kojom želi “natjerati” turiste da više koriste ekološke …