RADULOVIĆ: Crna Gora otjerala viskoplatežne goste iz Uzbekistana

Vlada Crne Gore ove ljetnje sezone nije odobrila građanima Uzbekistana bezvizni režim, koji su imali prošle godine, od aprila do oktobra.

Ne očekujući promjene, turističke agencije spremile su aranžmane, dogovorile čarter letove ka Crnoj Gori.

Zbog ove Vladine odluke ispaštaće turistički radnici a državni budžet pretrpjeti višemilionsku štetu, ocjenjuje predsjednik Udruženja crnogorskih ugostitelja Žarko Radulović.

Prošle godine Crnu Goru je posjetilo oko 2.600 putnika iz ove zemlje. U prosjeku su boravili sedam dana, što je više od 18.000 noćenja, podaci su Vlade.

– Ove godine interesovanje je bilo višestruko veće i prema mojim procjenama sigurnih 70.000 noćenja smo ove godine odbacili – kaže Radulović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz Ministarstva turizma saglasni su da je vizna liberalizacija neophodna sa uspješnu sezonu pa je, na njihovu inicijativu, odobrena za državljane Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Kazahstana, Jermenije…

– Nažalost, nije donijeta pozitivna odluka za Uzbekistan. Važno je da razumijemo da osim ekonomskog aspekta, na donošenje ovakvih odluka utiču i drugi aspekti koje nadležne institucije moraju uzeti u razmatranje – navode za RSE.

Nisu pojasnili koji su to drugi aspekti.

S druge strane, iz Ministarstva vanjskih poslova za RSE poručuju da je odluka o ukidanju bezviznog režima donijeta u skladu sa politikom Evropske unije, koju je Crna Gora dužna da prati.

Kako su naveli u slučaju Uzbekistana ona je “bazirana na analizama ostvarenih benefita koji proizilaze iz odluka o privremenom oslobađanju od vize u prethodnoj godini”.

Ipak, vizna liberalizacija za takozvane “treće države” kao što su Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, je ostala na snazi iako je u suprotnosti sa viznim režimom Evropske unije.

Vizna liberalizacija jedan je od modela povećanja turističkog prometa.

Tako je prošle godine Uzbekistanu omogućen bezvizni režim zbog, kako su naveli iz Vlade, “visoke platežne moći stanovništva sa tih prostora”.

To potvrđuje i Žarko Radulović koji kaže da su, od 2.600 Uzbekistanaca, gotovo svi bili smješteni u hotelima sa pet zvjezdica.

– Ništa ispod toga nije ih zanimalo. Inače, to su gosti koji mnogo troše. Na smještaj oko 2.000 eura, na hranu 1.000, na provod i izlete još toliko. Jasno o kakvoj se klijenteli radi. Nekad smo za primjer dobre potrošnje navodili Ruse a Uzbekistanci troše više od njih – istakao je Radulović.

Pobjeda/RSE

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …