Novi Zakon o korišćenju energije: Aukcijama će štititi građane i državu od korupcije

Novim Zakonom o korišćenju energije iz obnovljivih izvora država će podsticati i male hidroelektrane (mHE), ali njihova instalisana snaga ne smije da prelazi 10 mW instalisane snage, previđeno je u predlogu tog pravnog akta.

Zakon predviđa aukcije, čime će biti omogućen prelazak na tržišne sistema podsticaja i napuštanje dosadašnjeg koncepta “fid in” tarifa i zagarantovanog otkupa električe energije, saopšteno je “Danu” iz Ministarstva energetike i rudarstva (MER).

Time će se, kako smatraju, podstaći postizanja najpovoljnijih cijena električne energije za potrošače. ​Takođe, donošenjem ovog zakona Crna Gora će se uskladiti sa pravnom tekovinom EU u oblasti energetike.

– Zakon će stvoriti pretpostavku za organizovanje prvih aukcija i daje instrument Vladi da donese trogodišnji plan sistema podsticaja i određuje kvote za aukcije. Zakon detaljno uređuje koncept građanske energije, tj. kupaca, proizvođača i Zajednice obnovljivih izvora, čiji potencijal postoji u Crnoj Gori, i intencija je da građani budu nosioci zelene tranzicije i aktivno učestvuju u obnovljivim izvorima energije – ističu iz ministarstva.

Po zakonu, instalisana snaga mHE ne smije da prelazi 10 mW instalisane snage, što je gornja granica koju su podržali Evropsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA) i Evropska komisija.

– Razlika u odnosu na nekadašnje mHE prvenstveno je ta što su prethodne bile u sistemu “fid in” tarife i garantovanog otkupa, dok će mHE prepoznate ovim zakonom, ako uopšte bude raspisana kvota za njih, biti prepuštene tržišnoj utakmici i takmičenju u cijeni električe energije. Ne postoji nikakva garancija da će im država nešto otkupiti, pa se samim tim postavlja i pitanje isplativosti takvih projekata – objasnili su iz resora kojim rukovodi Saša Mujović.

Svi prihvatljivi predlozi uvršteni u tekst nacrta zakona

Na okruglim stolovima o korišćenju energije iz obnovljivih izvora koje je ministarstvo organizovalo 12, 13. i 14. februara nije bilo predstavnika pojedinih NVO čiji se dolazak očekivao, napominju iz tog resora.

Obavještenje o sprovođenju okruglih stolova bilo je objavljeno na internet stranici Ministarstva energetike i rudarstva i na portalu E uprave.

Ističe se da su svi komentari, primjedbe i sugestije detaljno razmatrani, a svi predlozi koji su ocijenjeni kao prihvatljivi uključeni su u tekst nacrta zakona.

– Dostavljeno je oko 100 ko­­­­­­­mentara, pitanja i sugestija, i to od različitih energetskih subjekata, Privredne komore, Regulatorne agencija za energetiku i rezervisane komunalne djelatnosti, zainteresovanih kompanija, NVO sektora, Udruženja naftnih kompanija – navode iz ministarstva.

Kada je riječ o mHE, kako navode, to je samo jedan od modaliteta korišćenja obnovljivih izvora energije, pored vjetro i solarnih elektrana, i kao takav je morao biti obuhvaćen ovim zakonskim rješenjem, kao što je slučaj i sa zemljama u okruženju i zemljama EU.

– S obzirom na to da mHE učestvuju samo pet odsto u energetskom miksu Crne Gore, orijentacija države će biti prvenstveno na daljem razvoju obnovljivih izvora koji mogu adekvatno da zadovolje naše potrebe, primarno iz vjetra i sunca, uz poštovanje svih propisa Crne Gore, u čemu i novi zakon treba da bude temeljni oslonac – poručuju iz ministarstva.

DAN

Provjerite slična mjesta

Nagrađuju turiste koji koriste javni prevoz, mogu dobiti besplatnu kafu ili kartu za muzej

Danska prijestolnica Kopenhagen pokrenula je nova inicijativa kojom želi “natjerati” turiste da više koriste ekološke …