Kovačević pod lupom tužilaštva

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je juče predmet povodom nedavne izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, da će “s onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima” – saznaju nezvanično “Vijesti”.

Kovačević je to saopštio u četvrtak, tokom govora na obilježavanju 166 godina od bitke na Grahovcu, obraćajući se, kako je kazao, “bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima”.

Tužilaštvo ispituje da li u toj izjavi ima krivičnog djela – govor mržnje.

Prema informacijama “Vijesti”, predmet je zadužila tužiteljka Ana Kalezić, i dala nalog policiji da danas pozovu Kovačevića i uzmu izjavu od njega. Izvor navodi i da je juče tokom dana dala pisane naloge policiji kako da postupaju i šta da prikupe od dokaza, kako bi donijela odluku.

Kovačević je u govoru kazao da je prošle godine “neko od vlastodržaca bivših i njihovih pulena” pitao – “kakve veze ima Spasovdan s Grahovačkom bitkom”.

“Možete misliti koliko oni imaju veze a onim ljudima koji su na Spasovdan pobijedili Turke… I to treba uvijek da vam bude pred očima, da su oni neznaveni, da njima jednostavno nije otvoren put ka istini i da onda jednostavno liče više na tuđina nego na sebe… Mi ćemo raditi na tome da se i oni sjete naše stare slave, da se i oni sjete naših predaka, da i oni s nama uznose bogu molitvu… Bićemo strpljivi, čekaćemo uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku s pitanjem – jesmo li braća. A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda, bogami, u budućnosti prema njima ćemo kao i prema Turcima postupati”, poručio je.

Njegove poruke juče su oštro osudile partije, nevladine organizacije, ali i premijer Milojko Spajić. On je na mreži “Iks” napisao da bi svi, a posebno mladi ljudi, trebalo da budu okrenuti budućnosti i pomirenju, pozivajući nadležne organe da utvrde sve činjenice i okolnosti u vezi Kovačevićevih poruka.

“Nadamo se da će izvinjenje i objašnjenje ubrzo uslijediti, ali, u svakom slučaju, užasna izjava za koju nema opravdanja”, rekao je.

Opozicioni DPS nazvao je Kovačevićev istup sramnim, rekavši da je to “očigledno najbolja preporuka” za najavljeni ulazak njegove NOVE u Vladu.

“Kukavičke prijetnje građanskoj Crnoj Gori iz usta Kovačevića, koje su svojstvene portparolima fašizma, zahtijevaju hitnu reakciju tužilaštva. Da se utvrdi da li Kovačević prijeti, ili ponovo ‘namješta sat’. Takva osoba ne zaslužuje da bude na čelu antifašističkog Nikšića”.

GP URA saopštio je da osuđuje “skandalozan i fašistički govor” Kovačevića, tražeći hitnu reakciju nadležnih.

“Ovakav govor ne samo da je duboko uvredljiv, već i opasan, jer podstiče mržnju i netrpeljivost među građanima…”.

Predsjednik SD-a Damir Šehović rekao je da je Kovačevićeva izjava “šovinistička”, i da zaslužuje prezir i žaljenje.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …