Gjeloshaj: Ministarstvo podržava mlade preduzetnike i zanatlije u cilju jačanja konkurentnosti domaće privrede

Ministarstvo ekonomskog razvoja aktivno podržava mlade preduzetnike i zanatlije kroz finansijsku i mentorsku pomoć u cilju jačanja njihove konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu, te podsticanja domaće proizvodnje i smanjenja uvoza, što doprinosi ekonomskom razvoju Crne Gore, poručio jepotpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja, Nik Gjeloshaj.

On je danas potpisao ugovore sa 20 korisnika programske linije – Vaučeri za žene i mlade u okviru Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za 2024. godinu, kao i sa 21 korisnikom  Programa za razvoj zanatstva za 2024. godinu, za šta je ukupno opredijeljeno 400 hiljada eura.

Ministar je, tokom obraćanja korisnicima Programske linije za mlade, kazao da je fokus tog resora nastavak podrške razvoju preduzetništva mladih kroz finansijsku podršku, kao i jačanja njihovih preduzetničkih znanja i vještina kroz obezbijeđenu mentorsku podršku.

„Smatramo da ste vi upravo oni na kojima treba da počiva razvoj inovativnog ekonomskog modela rasta i da će podrška koju vam pružamo u okviru programa doprinijeti podizanju konkurentnosti vaših proizvoda i usluga na domaćem i inostranom tržištu. Ovo Ministarstvo će imati uvijek podršku za razvoj vaših ideja“, poručio je Gjeloshaj.

 „Podrška malim i srednjim preduzećima ključna je za postizanje ekonomskog razvoja u našoj državi. Bez razvoja malih i srednjih preduzeća nema ekonomskog napretka, stoga bi naš fokus trebao biti upravo na njima, posebno na proizvodnji. Važno je da ono što proizvedemo bude konkurentno ne samo na domaćem, već i na inostranom tržištu. Smanjenjem uvoza možemo postići ekonomski razvoj, a to treba biti naš zajednički cilj. Ministarstvo će se posebno posvetiti ovom zadatku Mladi su ti koji svojim idejama i inovativnošću pokreću poslovni svijet, a pružanjem podrške njihovim inicijativama gradimo temelje za budućnost“, rekao je Gjeloshaj.

Obraćajući se korisnicima Programa za razvoj i promociju zanatstva, kazao je da je taj program obezbijeđeno 200 000 eura, što je uvećanje u odnosu na iznos podrške prethodnih godina.

„Takođe, omogućili smo i podršku za novoregistrovane zanatlije, kako bi podstakli mlade, ali i zanatlije koje nisu registrovane da uđu u regularne tokove, što im otvara vrata da koriste podsticaje od strane države. Drago mi je što je postojalo veliko interesovanje za ovaj program, što nam je ujedno potvrda da treba jačati aktivnosti za čuvanje afirmacije i jačanje zanatske djelatnosti, koja sigurno doprinosi našem privrednom razvoju“, rekao je Gjeloshaj.

Ocijenio je da će dobra realizacija ovog Programa omogućiti da se u narednim godinama poveća podrška malim i srednjim preduzećima.

„Poruka preduzetnicima je da prate programe Ministarstva ekonomskog razvoja jer će unarednom periodu biti još projekata i programa koje ćemo podržavati u tom smjeru. Na ovaj način smanjujemo inflaciju i dolazimo u situaciju da je možemo potpuno kontrolisati. Ovo je početak investicija koje će značiti bolji život za sve građane Crne Gore, a prije svega konkurentnu privredu“, kazao je Gjeloshaj.

Direktorka Kalafatske radionice “Bokovac” iz Bara, Miroslavka Bokovac, kazala je da se ta kompanija bavi brodogradnjom, izradom i obnovom drvenih brodova i njihovih elemenata.

„Naša kompanija postoji od 1965. godine. Danas smo vodeći lideri kad je u pitanju drvena brodogradnja ne samo u našoj državi, već i u svijetu. Podrška Ministarstva ekonomskog razvoja nam je vrlo značajna i iskoristićemo je za alate koje koristimo u brodogradnji. Oduševljena sam što Ministarstvo ima program za finansiranje zanatlija“, rekla je Bokovac.

Smatra da je ovaj program dobar podsticaj za zanatlije koji nisu prijavljeni da se registriju, navodeći da je to nabolji put da profitiraju i postanu konkurentni.

Predstavnik firme Euroart, Veselin Bošković, kazao je da se njegova firma, koja postoji dvije godine, bavi proizvodnjom namještaja i opremanjem enterijera.

„Preko prijatelja sam čuo za program Ministarstva ekonomskog razvoja i odmah sam se zainteresovao i prijavio. U okviru ovog programa planiramo da uzmemo mašinu koja nam je jako bitna za izradu namještaja, tako da nam je podrška Ministarstva jako značajna“, rekao je Bošković.

Smatra da će za razvoj njegove firme biti značajna i nefinansijska, mentoring podrška koju će dobiti u okviru programa.

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …