Prekasno za spas: Ova država nestaje, šta će biti s ljudima

Kiribati, ostrvska država smještena u Tihom okeanu, suočava se s ozbiljnim prijetnjama zbog globalnog otopljenja.

Nijedan dio Kiribata ne uzdiže se više od dva metra iznad nivoa mora, čineći ovu zemlju izrazito ranjivom na porast nivoa okeana.

Naučnici predviđaju da bi Kiribati mogli postati nenaseljeni u narednih nekoliko decenija, zbog rastućih morskih nivoa, koje su već sada potopile dva koraljna grebena, a stotine stanovnika suočava se s mogućim raseljavanjem.

Nedavni dokazi pokazuju da topla morska voda prodire ispod ledenjaka Thwaites na Antarktici, što dodatno pridonosi podizanju nivoa mora. Ova situacija predstavlja neposrednu prijetnju priobalnim zajednicama širom svijeta, uključujući Kiribati, čije postojanje ovisi o globalnim naporima za suzbijanje klimatskih promjena i zaštitu okoline. Svako naglo povećanje nivoa mora, moglo bi biti katastrofalno za gradove, poput Londona, New Yorka i Šangaja.

Naučnici predviđaju veliko raseljavanje stanovništa ostrva Kiribati, zbog podizanja nivoa mora.

Gradnjom kamenih zidova, stanovništvo Kiribata se bori protiv podizanja nivoa mora.

“Zabrinjavajuće je što podcjenjujemo brzinu kojom se ledenjak mijenja, što je razorno za priobalne zajednice širom svijeta”, izjavila je dr Kristina Dow, profesorica na Školi za okolinu na Univerzitetu Waterloo i koautorka studije, kako prenosi Blic.

Kiribati (Republika Kiribati/Republic of Kiribati, kiribatski Ribaberikin Kiribati), je ostrvska država u Okeaniji, u centralnom dijelu Tihog okeana; obuhvata 810,5 km², piše Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …