Kijev se nada miru s Rusijom kroz djelovanje međunarodnih posrednika

Kijev se neće uključiti u direktne pregovore s Rusijom, ali radi na izgradnji koalicije posrednika kako bi pomogao okončanju rata u Ukrajini, rekli su ukrajinski zvaničnici na mirovnom samitu ovog vikenda, na koji Rusija nije pozvana.

“Ovdje nema Rusije, jer da je Rusija bila zainteresirana za mir, ne bi bilo rata”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na prvom plenarnom sastanku na samitu u subotu.

U Kijevu postoji nada da će široka koalicija, koja uključuje neke zemalje naklonjene Rusiji, moći da pogura Zelenskijevu formulu mira od 10 tačaka i da će u nekom trenutku moći natjerati Moskvu da okonča rat, tvrdi Politico.

Igor Zhovkva, zamjenik šefa ureda predsjednika Ukrajine, rekao je novinarima na samitu u subotu da Ukrajinci žele uključiti zemlje koje održavaju odnose s Rusijom, jer bi mogle imati uticaja na Moskvu u promoviranju mirovnih prijedloga Ukrajine.

Iako Kina, glavna zemlja koja ima određeni uticaj na Rusiju, nije prisustvovala samitu, Žovkva je rekao kako se Ukrajina i dalje nada da će u nekom trenutku uključiti i Peking.

“Druge zemlje takođe imaju alate uticaja na Rusiju koje mogu da iskoriste”, rekao je on. “Cilj međunarodne zajednice biće da liši Rusiju alata agresije u svim sferama. Ali učesnici su se složili tokom prve plenarne sjednice u subotu da Rusija u nekom trenutku mora biti uključena u mirovni proces.

Zelenski je u posljednjem trenutku nenajavljeno posjetio Saudijsku Arabiju uoči samita u Švicarskoj i uvjerio Saudijce, koji nisu planirali doći u Bürgenstock, da se predomisle, rekao je Žovkva.

“Nadamo se da će nam ovaj samit pružiti osnovu za politički put rješavanja sukoba. Pokazali smo našu spremnost da to ublažimo što je bliže rješenju”, rekao je princ Faisal bin Al Saud, saudijski ministar vanjskih poslova, u subotu. “Ali put ka miru zahtijevat će neke teške kompromise kao dio mape puta”.

“Svakom kredibilnom procesu biće potrebno učešće Rusije“, naglasio je on.

Konačna deklaracija samita bit će objavljena kasnije u nedjelju.

N1 Sarajevo

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …