INTENZIVNE AKTIVNOSTI MINISTRA MUJOVIĆA: Bilećko jezero, Rudnici Boksita, Željezara, najava novih projekata…

Nakon što je dogovorena isplata naknade Opštini Nikšić za potopljeno zemljište za Bilećko jezero, za tekući I budući period, ministar energetike I rudarstva prof. dr Saša Mujović sastaće se u poneđeljak u Podgorici sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem kako bi se krenulo u proces utvrđivanja dugovanja za prethodnih 30 godina, koliko Opština Nikšić nije prihodovala po tom osnovu i definisala dinamika i modalitet isplate. Pitanje Bilećkog jezera je kompleksno pitanje koje nije riješeno više decenija, a namjera ministra Mujovića je da se sve sporne tačke rješavaju fazno I u okvirima najboljih scenarija za Crnu Goru, u skladu sa zakonima I međunarodnom praksom.
Uporedo sa Bilećkim jezerom ministar Mujović sa ministarkom rada I socijalnog staranja Naidom Nišić radi na iznalaženju optimalnog rješenja još jednog naslijeđenog problema koji se odnosi na bivše radnike Rudnika Boksita. Zbog nepovezanog radnog staža i zaostalih dugovanja radnici su blokirali ulaz u rudarsku jamu i onemogućavaju rad tri likvidne crnogorske kompanije.
Ministar Mujović vodi intenzivnu aktivnost za osiguravanje održive budućnosti Željezari Nikišić, pa se već 20. juna očekuje dolazak visoke delegacije renomirane kompanije Duferco i susret sa Premijerom Spajićem. Zaposleni u Željezari i njihova budućnost će biti u posebnom fokusu, ali i perspektiva za pokretanje novih pogona u Željezari i otvaranje mogućnosti za uposlenjem dodatne radne snage.
Da su međunarodne aktivnosti ministra Mujovića urodile plodom pokazuje I pismo namjere koje je uputila norveška kompanija NTE Energy, koja je primarni proizvođač obnovljive energije u sjevernoj Norveškoj. Kompanija upravlja s 19 hidroelektrana u potpunom vlasništvu i nekoliko elektrana u djelomičnom vlasništvu, doprinoseći ukupnoj proizvodnji od 4.100 GWh.
Namjera NTE Energy je da ulaže u obnovljive izvore u Crnoj Gori kako bi se, kako su naveli, podstakao ekonomski rast i Crna Gora pozicionirala kao odgovoran globalni igrač u prelazu na čistu energiju. Njihovi planovi se odnose na potencijal vode, vjetra I sunca a, kako su naglasili, projekti će se pridržavati rigoroznih ekoloških standarda i služiti kao platforma za razmjenu znanja između Norveške i Crne Gore.
Ministarstvo energetike I rudarstva je snažno posvećeno prosperitetu Crne Gore I kreiranju ambijenta koji će doprinijeti ekonomskom snaženju naših gradjana.

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …