DAN: NATO u oktobru bira novog generalnog sekretara: Đukanovića ne pominju, u igri Rumun Johanis

Predsjednik Rumunije Klaus Verner Johanis je najozbiljniji kandidat za zamjenika generalnog sekretara NATO-a, a bivšeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića niko nije pominjao, saopšteno je “Danu” iz više izvora iz te vojne alijanse.

Inače, o izboru generalnog sekretara i njegovog zamjenika pitaće se i Crna Gora, jer se u NATO-u odluke donose konsenzusom, iako formalnih izbora za to mjesto nema, već se države članice dogovaraju o čelnim funkcijama.

Nakon pisanja turskog portala “Firtina Haber”, u Crnoj Gori je aktuelizovana tema izbora novih čelnika NATO-a jer je taj medij objavio da je najozbiljniji kandidat za mjesto zamjenika generalnog sekretara NATO-a bivši predsjednik naše države Milo Đukanović.

Pomenuti portal je objavio da diplomate iz devet članica NATO-a, uključujući i Tursku, namjeravaju da nekadašnjeg predsjednika Crne Gore predlože za poziciju zamjenika generalnog sekretara. Izbor novog generalnog sekretara, a potom, najvjerovatnije, i njegovog zamjenika, planiran je u oktobru, do kada je sadašnjem generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu produžen mandat, a on je već deset godina na toj poziciji.

Poznavaoci prilika u Alijansi smatraju da će se ko pokriva čelne funkcije znati već u julu, kada će biti održan godišnji samit NATO-a u Vašingtonu, a kada će, ujedno, biti obilježeno i 75 godina od formiranja tog vojno-političkog saveza. Prema sadašnjoj situaciji, najveće šanse da bude izabran za generalnog sekretara NATO-a ima premijer Holandije Mark Rute, ali je u igri i predsjednik Rumunije Klaus Verner Johanis. Rute ima podršku više od 20 članica, a Johanisu ističe drugi mandat i više ne može biti na poziciji predsjednika Rumunije. Naši sagovornici kažu da može doći i do promjena jer Johanis ima ambicije i da dobije neko mjesto u administraciji Evropske unije, a to će se vrlo brzo znati, jer su evropski izbori održani nedavno i uskoro će početi raspodjela funkcija.

Za sva čelna mjesta u NATO-u do sada je bila praksa da se među članicama postigne konsenzus, i ta procedura već traje, pa je zato i poznato kolika je, na primjer, trenutna podrška Ruteu. To znači da i kod izbora zamjenika generalnog sekretara treba postići konsenzus. Naravno, javnost će o svemu biti obaviještena tek kada bude postignut dogovor.

Ko je Klaus Verner Johanis?

Klaus Verner Johanis je rumunski političar koji je 2014. izabran za petog po redu predsjednika Rumunije. Iste godine je postao vođa Nacionalne liberalne partije, nakon što je od 2002. do 2013. vodio Demokratski forum Njemaca u Rumuniji. Prije ulaska u političke vode, Johanis je radio u prosvjeti kao nastavnik fizike i školski inspektor.

Na političku scenu je stupio kada je 2000. izabran za gradonačelnika Sibinja, i to kao kandidat Demokratskog foruma Njemaca u Rumuniji. Iako je u tom gradu, gdje se većinski govorio njemački jezi, nekada brojno njemačko stanovništvo svedeno na neznatnu manjinu, Johanis je, na iznenađenje mnogih, ostvario pobjedu i sa velikom većinom bio ponovo biran 2004. i 2008.

DAN

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …