Pivo najskuplje u Rejkjaviku, najjeftinije u Kijevu

Cijene piva veoma variraju u evropskim glavnim gradovima, a najviše su u nordijskom regionu, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Nedavno sakupljeni podaci otkrivaju velike razlike u cijenama domaćeg točenog piva širom Evrope. Rangiranje se značajno mijenja kada se uzme u obzir nivo cijena alkoholnih pića izračunat na osnovu kupovne moći.

Prema veb stranici “Numbeo”, koja se bavi statistikom troškova života koju kreiraju korisnici, cijene domaćeg točenog piva od pola litra u restoranima ili pabovima kreću se od dva evra u Sofiji do osam eura u Kopenhagenu.

Kada se uračunaju područje Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu /EFTA/, Velika Britanija i zemlje kandidati za članstvo u EU, na vrhu liste je Rejkjavik sa cijenom od deset eura po pivu, a odmah iza njega je Oslo sa cijenom od 9,6 eura.

Slijede Kopenhagen i Helsinki sa prosječnom cijenom od osam eura po pivu, prenio je “Euronews”.

U Londonu za kriglu točenog piva mora se platiti 7,7 eura, u Parizu sedam, dok u švajcarskom Bernu ovo zadovoljstvo košta 6,7 eura. Madrid je relativno jeftin sa cijenom od 3,5 eura po krigli.

Nasuprot tome, gradovi poput Kijeva, Minska i Kišinjeva nude znatno jeftinije opcije. Kijev ima najnižu cijenu od 1,1 eura po pivu, a slijede Minsk sa 1,2 eira i Kišinjev sa 1,3 eura. (Srna)

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …