VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu “svako sa svakim”, ali je gotovo izvjesno da već postoji dogovor da se smijeni gradonačelnica ili skrati mandat parlamentu, a da se lokalni izbori najvjerovatnije mogu očekivati krajem septembra, pišu Vijesti.

Predstavnici Pokreta Evropa sad (PES) i Pokreta za Podgoricu, koji je blizak predsjedniku Jakovu Milatoviću, sinoć su se ponovo sastali, nakon što im je ostatak vladajuće koalicije preksinoć dao rok do ponedjeljka da riješe nesuglasice, među kojima su i zahtjevi da dodatno podijele funkcije i novac za finansiranje rada klubova, ali je konkretan dogovor izostao.

Izvor “Vijesti” iz skupštinskih redova, kazao je da Pokret za Podgoricu, koji čine i pet bivših odbornika Pokreta Evropa sad (PES), još strahuje da glasa za inicijativu za smjenu vlasti čiji bi nosilac bila Demokratska partija socijalista (DPS), ali im “nije problem da to učine sa Socijaldemokratama (SD)”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, u aprilu najavljena inicijativa opozicije za smjenu gradonačelnice Olivere Injac još nije podnijeta, jer se sada uporedo pregovara i o inicijativi za skraćenje mandata Skupštini i “postoji mogućnost da će obje biti predate”.

Odbornik Socijaldemokrata Miloš Mašković (SD) je juče na društvenoj mreži Iks saopštio da je inicijativa za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac u formalnom smislu spremna, kao i da privode kraju i inicijativu za skraćenje mandata Skupštini glavnog grada.

“Narednih dana ćemo zvanično informisati javnost o našim daljim potezima, koji će, vjerujemo, staviti tačku na amatersko i krajnje nedomaćinsko upravljanje složenim sistemom Glavnog grada, kojem trenutna vladajuća garnitura očigledno nije dorasla”, rekao je Mašković.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, argumentacija za smjenu Injac će biti obimna, a razlozi za smjenu i “formalni i politički”.

“Osim sa pet odbornika bivšeg PES-a koji su u Pokretu za Podgoricu, pregovaramo o podršci i sa drugim odbornicima”, kazao je izvor iz opozicije, ne želeći da precizira sa kojim sve partijama. “Onaj ko je naglasniji u javnoj podršci Injac, taj joj najviše podmeće nogu”.

Injac je juče za RTCG kazala da je kriza vlasti u Glavnom gradu evidentna i da je javnost upoznata sa tim da se radi o nedostatku dogovora ili konsenzusa o nekim pitanjima koja u ovom trenutku nisu u vezi sa njom.

“Nisam ni na koji način prouzrokovala tu krizu, niti sam neko ko bi trebalo da bude u tom smislu istaknut kao jedan od problema, kao što ističu bivše kolege koje su sada u Pokretu za Podgoricu”, kazala je Injac.

Ona je rekla da ta kriza ima mogućnost da se riješi, te da postoje načini da se nađu kompromisi: “Sa pozicije gradonačelnice i Pokreta Evropa sad, postoji pozitivna energija u tom smislu. Šalje se poruka otvorenosti za saradnju, i ja vjerujem da ukoliko postoji želja i spremnost kod kolega iz Pokreta za Podgoricu da se dogovor može napraviti. U ovom trenutku, PES je spreman da ide na izbore, ali sa druge strane nisam sigurna da je to i najbolje rješenje. To je nešto što Podgorici u ovom trenutku ne odgovara, ne političkim akterima, nego razvoju grada”, kazala je Injac.

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …