Do Kvonova kompanija pristala na poravnanje – platiće 4,47 milijardi dolara

Kompanija kripto-tajkuna Do Kvona Terraform Labs, odgovorna za kolaps TerraUSD digitalnih tokena vrijednih 40 milijardi dolara u 2022. godini, pristala je da plati 4,47 milijardi dolara u sudskom poravnanju sa Američkom komisijom za hartije od vrijednosti (SEC), prenosi Forbes.

SEC je zatražio od saveznog sudije u Njujorku da odobri nagodbu, prenio je Blumberg.

Operatera propalog stejblkoina (stablecoin) i njegovog izvršnog direktora, Do Kvona, koji se nalazi u Crnoj Gori, porota u Njujorku proglasila je odgovornim u aprilu u građanskoj parnici koju je pokrenuo SEC, koji ih je optužio za organizovanje prevare sa kriptovalutama koja je dovela do milijardi dolara gubitaka.

Građanski sudski proces protiv Do Kvona i njegove kompanije počeo je 25. marta pred sudom na Menhetnu, skoro dvije godine nakon što je njegov stejblkoin (kriptovaluta čija je vrijednost vezana za drugu imovinu poput američkog dolara) naglo izgubio vrijednost i izbrisao 40 milijardi dolara koje su uložili investitori.

Prema dokumentima, danas podnijetim saveznom sudu na Menhetnu, Terraform je pristao da plati 4,47 milijardi dolara novčanih kazni zajedno sa zabranom „učestvovanja u transakcijama sa kripto imovinom“, piše Fajnenšel Tajms.

„Upisivanje ove presude bi obezbijedilo maksimalni povrat sredstava oštećenim investitorima i trajno zatvorio Terraform,“ navodi se u pismu koje je SEC podnio sudu.

Kao dio sporazuma koji je SEC predložio sudu, Kvon će platiti 204 miliona dolara. Takođe mu je zabranjeno da bude službenik ili direktor bilo koje javne kompanije, navodi Fajnenšel Tajms (FT).

Do Kvon i njegov poslovni partner Han Čeng Džun (Haan Chang Joon) uhapšeni su 23. marta prošle godine na aerodromu u Podgorici kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše. Do Kvon je u Crnoj Gori osuđen na četiri mjeseca zatvora – dok su Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja počele da insistiraju na njegovom izručenju. Nakon puštanja iz zatvora u Spužu 23. marta, policajci su Do Kvona sproveli kod inspektora za strance, a potom, nakon petosatnog saslušanja, odveli u Prihvatilište za strance. U tom objektu on će boraviti do donošenja novog rješenja o izručenju. Da li će biti izručen Južnoj Koreji ili SAD, ponovo će odlučivati Viši sud u Podgorici, a nakon što je Apelacioni sud uvažio njegove i žalbe njegovih branilaca i ukinuo rješenje Višeg suda.

U pismu SEC-a se navodi da, ako bude odobrena, predložena presuda će poslati nedvosmislenu poruku ne samo onima „koji se upuštaju u drsko nedolično ponašanje, već i svima koji pokušavaju da izbjegnu zahtjeve saveznih zakona o hartijama od vrijednosti kreiranjem novih standarda ponašanja za kripto imovinu koja potpada pod nadležnost saveznih zakona o hartijama od vrijednosti“.

Prema predloženom rješenju, Terraform mora tražiti odobrenje za plan likvidacije kao dio odvojenog postupka stečaja u Delaveru. Kvon takođe mora prebaciti najmanje 204 miliona dolara u stečajnu masu kompanije kako bi se isplatili investitori.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …