U igri za ministra pravde Dragović, Koprivica, ali i kadar Bošnjačke stranke

Milović, koji je ranije govorio da je ,,Spajićeva politička kičma“, isključen je iz PES-a krajem februara zbog navodnog nezadovoljstva stranke njegovim političkim djelovanjem i stavovima.

Spajić tada nije predložio njegovo razrješenje sa funkcije ministra pravde, uz obrazloženje da će njegova pozicija u vlasti biti otvorena uoči planirane rekonstrukcije Vlade, ,,a u skladu s ostvarenim rezultatima u oblastima vladavine prava i evropskih integracija“ (IBAR).

U jeku afere „Do Kvon“, kojom je prethodni premijer Dritan Abazović, zloupotrebom moći u sektoru bezbjednosti, pokušao da diskredituje tadašnjeg mandatara Milojka Spajića, čak pripremajući „teren“ i za njegovo hapšenje,

Milović je bio najsnažnija podrška Spajiću. Kada je i zašto je došlo do mimoilaženja između njih, za sada, nije poznato.

LOJALAN SPAJIĆU
Kandidat PES-a za novog ministra pravde Darko Dragović po struci je advokat, a izvori Pobjede – kao razlog za njegovo potencijalno imenovanje – ukazuju na aktuelni koalicioni sporazum, prema kojem mjesto ministra pravde pripada PES-u.

Istovremeno, ističu da je Dragović do sada pokazivao lojalnost prema premijeru Spajiću, a istovremeno njegovi prosrpski, pa i šovinistički stavovi, ,,prijaju uhu“ Andrije Mandića, koji suštinski odlučuje o rekonstrukciji Vlade Milojka Spajića.

Dragović se nakon sukoba Spajića sa Jakovom Milatovićem i pored prijateljskih odnosa sa predsjednikom države – svrstao na stranu premijera. Kao zasluga Dragovića navodi se i činjenica da je uspio da spasi danilovgradski odbor PES-a od raskola, jer u tom gradu nema krize vlasti kao u Podgorici, bez obzirana na to što je predsjednik Opštine Aleksandar Grgurović, koji je u kumovskim odnosima sa predsjednikom države, napustio PES – rekao je izvor Pobjede.

,,BEZBOLNO RJEŠENJE“
Druga opcija za poziciju ministra pravde, kako navode izvori Pobjede, je potpredsjednik Demokratske Crne Gore i potpredsjednik Vlade Momo Koprivica.

To bi, smatraju naši nezvanični sagovornici, možda bilo najbezbolnije rješenje, jer bi imali gotovo sigurno obezbijeđenu većinu zbog dobrih odnosa Koprivice sa ostalim političkim strukturama koje tvore Vladu.

Koprivica pripada frakciji u Demokratama koja ima tinjajući sukob sa predsjednkom te stranke Aleksom Bečićem i njemu odanim ljudima – Draganom Krapovićem, Danilom Šaranovićem, Borisom Bogdanovićem… Koprivica je bio već viđen za funkciju ministra unutrašnjih poslova, ali je na volšeban način, nakon odustajanja Borisa Bogdanovića, izgubio tu funkciju. Činjenica da je Koprivica delegiran, nakon odluke Vlade da ukine ovlašćenje Miloviću da zastupa i brani IBAR zakone, da on u parlamentu predstavlja izvršnu vlast, znači da bi mogao da bude rješenje i uz saglasnost vrha Demokrata – kažu izvori Pobjede.

TREĆA OPCIJA
Prema saznanjima našeg lista, postoji i treća opcija.

Ukoliko se rasprava o smjeni ministra pravde poklopi sa najavljenom rekonstrukcijom Vlade, onda je u igri za ministra i kandidat Bošnjačke stranke, ali bi to zahtijevalo nove pregovore nove većine i potpisivanje novog koalicionog sporazuma, što u ovom momentu djeluje prilično komplikovano.

Da će Milovićevo mjesto biti tretirano rekonstrukcijom Vlade kao potencijalna mogućnost je najavljeno još u februaru kada je on isključen iz PES-a, ali je tada njegov dalji opstanak na toj funkciji bio uslovljen dobijanjem pozitivnog IBAR-a što je i ostvareno. Međutim, nervozna reakcija Spajića svjedoči da se premijeru očigledno žuri da što prije smijeni Milovića.

Da bi Milović bio smijenjen, potrebna je većina od 41 poslanika, a ista većina je potrebna i za izbor novog ministra. Međutim, upitno je da li u ovom momentu Spajić ima podršku za svoje odluke.

Hitnu inicijativu Spajića za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića trebalo bi da, osim PES-a, podrže i Demokratska narodna partija Milana Kneževića i Građanski pokret Ura Dritana Abazovića.

Demokrate, koje se ne izjašnjavaju o bilo čemu unutar koalicije, ćute i o ovoj inicijativi, dok je enigma stav Nove srpske demokratije. Lider te stranke i predsjednik Skupštine Andrija Mandić se nije direktno izjasnio da li će podržati smjenu Milovića, već je saopštio da ,,svaka politička svađa treba da sačeka dobijanje IBAR-a“.

Što je idealno uopštena izjava – ako Mandić želi da kasnije politički ucijeni premijera Spajića.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …