Evropski rebus se polako rješava, izabrane četiri ključne osobe u EU?

Po završetku izbora za Evropski parlament, fokus Evropske unije prešao je na biranje ključnih osoba u ovoj nadnacionalnoj organizaciji. Ipak, čini se kako su četiri najvažnija mjesta već “rezervisana”.

Radi se o mjestima predsjednika Evropske komisije, predsjednika Evropskog vijeća, predsjednika Evropskog parlamenta i visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnost.

Ursula von der Leyen bi i dalje trebala biti predsjednica Evropske komisije. Koalicija koju je nju izabrala i prethodni put (EPP, S&D, RE) je pretrpila određene gubitke, ali će opet biti dovoljno podrške da ona ostane na tom mjestu.

Predsjednik Evropskog vijeća je trenutno Charles Michel, a na njegovo mjesto bi trebao doći António Costa iz Portugala. Michel će se, prema navodima evropskih medija, uključiti aktivnije u belgijsku politiku, dok Costa na ovo mjesto dolazi kao bivši premijer Portugala, gdje je bio sve do 2. aprila ove godine.

Za mjesto predsjednice Evropskog parlamenta predloženo je da svoj mandat nastavi Roberta Metsola iz Malte. Ona je članica EPP-a koja je na poziciji od januara 2022. godine.

Promjena se očekuje na mjestu visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnost gdje također dolazi žena – Kaja Kallas iz Estonije. Radi se o izrazito proevropskoj političarki koja se od 2021. godine nalazi na mjestu premijerke Estonije.

Kako javlja Politico, ovi dogovori bi trebali biti potvrđeni na neformalnom sastanku lidera EU koji će se održati 17. juna, a svoju formalizaciju dobit će na sastancima 27. i 28. juna u Briselu.

KLIX

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …