Direktor KCCG-a saslušan u SPO-u zbog liječenja bivšeg šefa policije: Veljović nije mogao sa drugim pacijentima

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dr Aleksandar Radović dao je u ponedjeljak izjavu u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO) u vezi sa bolničkim liječenjem pritvorenog bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Radović je potvrdio “Vijestima” da je u svojstvu građanina dao izjavu u policiji i da je na osnovu izvještaja ljekara, saopštio sve tražene informacije i odgovorio na sva pitanja.

“Kada je riječ o smještaju pritvorenika i zatvorenika koji su na bolničkom liječenju u Kliničkom centru Crne Gore i koji su pod nadzorom policijskih snaga, praksa je da oni borave u zasebnim sobama, odvojeni od ostalih pacijenata. Podsjećamo, većina soba u KCCG su trokrevetne ili četvorokrevetne. Pritvorenici i zatvorenici se, inače, kada je to moguće, ne smještaju sa civilima kako ne bi bili izloženi uznemiravanju i neprijatnostima. Odvajanje pritvorenika i zatvorenika je, dakle, praksa, ne zbog njihovog, već zbog komfora ostalih pacijenata”, piše u odgovoru KCCG.

“Vijesti” su objavile da službenici policije istražuju da li u sistemu Kliničkog centra Crne Gore (KC) postoje zloupotrebe u radu pojedinih ljekara, na osnovu čijih konzilijarnih izvještaja se Veljović, 22 dana bolnički liječi u toj ustanovi.

Policijsko interesovanje uslijedilo je nakon što je optuženi Veljović prošle sedmice prebačen na liječenje u Kliniku za neurologiju Kliničkog centra, gdje mu je dodijeljen i poseban bolnički apartman.

Činjenica da se Veljović liječi na klinici, koja nije zadužena za tretman njegovog hroničnog oboljenja, bile su dodatni alarm da moguće nekadašnji šef policije ne bi trebalo i dalje da bude bolnički zbrinut.

Policija će tokom dalje istrage ali i vještačenjem medicinske dokumentacije utvrditi da li u sistemu KCCG-a, neko bez medicinskog utemeljenja, piše bolničke dane Veljoviću i dozvoljava privilegije u apartmanu Klinike za neurologiju.

“Utvrdiće se da li postoje zloupotrebe pojedinih ljekara”, Kazao je prije nekoliko dana sagovornik “Vijesti” iz Uprave policije. Veljović je zbog lošeg zdravstvenog stanja iz pritvorske jedinice Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, 20. maja ove godine, prebačen i smješten na liječenje u KCCG.

Njegov advokat Mihailo Volkov tada je izjavio da je Veljoviću “zdravstveno stanje ugroženo”, te da su na to ukazivali mjesecima.

Veljović je zbog ozbiljnog hroničnog oboljenja tokom pritvora u Spužu nekoliko puta tražio ljekarsku pomoć, a bolnički je liječen i u oktobru 2023. godine.

Zatvorska služba je 19. oktobra prošle godine, prebacila Veljovića u KCCG, nakon što mu je pozlilo, pa je tada sedam dana proveo u bolničkoj postelji.

Njegov advokat tada je tvrdio da se prema Veljoviću “postupa nehumano”, jer je, navodno, tokom liječenja u bolnici vrijeme provodio vezan lisicama za krevet, zbog čega je zadobio “vidljive povrede po rukama”.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …