Abazović optužio Pavićevića, Grozdanića i Đuranovića za tekstove na portalu Udar

Bivši premijer Dritan Abazović ponovio je juče pred Osnovnim sudom u Baru da je kao visoki Vladin zvaničnik obaviješten da su se resursi Agencije za nacionalnu bezbijednost (ANB) koristili za objavljivanje tekstova na Portalu Udar.

Abazović je pred sudom rekao da je dobio saznanja da se radi o zloupotrebama, te da je konkretno te stvari otkrio raniji direktor ANB-a Dejan Vukšić. 

Abazović je svjedočio u postupku koji je pokrenut po tužbi sveštenika Jovan Plamenca koji je tužio državu Crnu Goru zbog tekstova na portalu “Udar”. 

Portal “Udar” targetirao je kao navodne špijune i saradnike raznih službi – tužioce, bivše vojne i policijske funkcionere, sveštenike, NVO aktiviste, političare, ali i pojedine novinare. Te objave su bile aktuelne uoči parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine.

Po riječima Abazovića, Vukšić je povodom svojih otkrića tužilaštvu podnio i krivičnu prijavu kojom je obuhvaćen bivši šef ANB-a Dejan Peruničić. 

“Sama priroda ANB-a jeste da ima infomacije operativnog karaktera i po tadašnjim saznanjima u tim aktivnostima osim ranijeg direktora Peruničića bila su uključena još tri lica. To su Srđan Pavićević tada šef tajne pratnje, Danilo Grozdanić koji je potvrdio da je dobio usmeni nalog od direktora Peruničića i treće lice je Filip Đuranović koji je prema mojim saznanjima vršio tehničko pripremanje i plasiranje tekstova”, ispričao je Abazović. 

Naveo je da je kao raniji potpredsjednik Vlade za sektor bezbjednosti dobijao informacije na osnovu funkcije koju je pokrivao, i ova tema je tretirana na sjednicama za nacionalnu bezbjednost. 

Ponovio je da je više puta javno govorio o umiješanosti bivšeg ministra Predraga Boškovića u ove stvari, a tvrdi da je portal Udar osnovan samo iz razloga kompromitovanja određenih ljudi. 

Podnosilac tužbe Jovan Plamenac rekao je da su tekstovi na tom portalu pokušaj diskreditacije, da sve što je navedeno o njemu nije istina i da je u pitanju sistemska deformacija društva pod okriljem države. 

RTCG

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …