Kamate pale za 8 odsto, nastavak zavisi od ECB

Banke u Crnoj Gori smanjile su kamatne stope na kredite za prosječno oko osam odsto u posljednja tri mjeseca, pokazuju podaci Centralne banke.

Prosječna efektivna kamatna stopa na kredite odobrene u aprilu iznosila je 6,89 odsto, dok je u februaru bila 7,50 odsto. Prosječna kamata za građane je smanjena sa februarskih 8,71 na 8,39 odsto u aprilu, a u istom periodu prosječna kamata za privredu je smanjena sa 5,86 na 5,68 odsto.

Dodatno smanjenje kamatnih stopa moguće je i narednih mjeseci jer je Evropska centralna banka prošle sedmice snizila referentnu kamatnu stopu (EURIBOR) za 0,25 procentnih poena, najavljujući i novo snižavanje u septembru. Šestomjesečni EURIBOR, kojeg banke najčešće koriste prilikom izračunavanja svojih kamatnih stopa, krajem prošle sedmice iznosio je 3,73 odsto, a očekuje se da zbog odluke ECB tokom sedmice padne na 3,5 odsto. EURIBOR je bio na vrhuncu u oktobru prošle godine kada je iznosio 4,14 odsto. ECB je protekle dvije godine podizala vrijednost referentne kamatne stope u cilju borbe protiv inflacije.

Predstavnici crnogorskih banaka najavili su na sastanku sa guvernerkom Centralne banke Irenom Radović sredinom marta snižavanje kamatnih stopa. Statistički podaci sada pokazuju da su banke po zaista i uradile neke u martu a druge u aprilu.

Za većinu kreditnih proizvoda kamatne stope su najčešće smanjene za 0,5 do jednog procentnog poena.

Tako je na stambene kredite efektivna kamatna stopa (u koju se uključuju svi povezani troškove) u februaru ove godine iznosila 6,47 odsto, a na kraju aprila je vrijedjela 5,85 odsto, odnosno smanjena je za skoro deset odsto ili 0,62 procentna poena. Crnogorske banke su u aprilu odobrile 14,6 miliona eura za stambene kredite, dok je ta suma u februaru bila 9,4 miliona.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …