lots of euro bills on the table

Pad eura nakon izbora za Evropski parlament

Produbljivanje političkih podjela u Evropi vjerojatno će dodati novi pritisak na euro nakon što su parlamentarni glasovi doveli do gubitaka vođa Francuske i Njemačke, kažu stratezi.

Zajednička je valuta pala na najnižu razinu u mjesec dana u odnosu na dolar nakon što su francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca potukli ekstremno desničari na evropskim izborima u nedjelju, zbog čega je prvi raspisao prijevremene parlamentarne izbore u Francuskoj.

Zajednička valuta pala je čak 0,5 odsto, povukavši se zajedno s evropskim dioničkim fjučersima i francuskim obveznicama. Dobici krajnje desnice na izborima u cijeloj Evropskoj uniji – u skladu s očekivanjima – naveli su Makrona da raspiše prijevremene parlamentarne izbore za svoju zemlju u pokušaju da zaustavi uspon svoje suparnice Marine Le Pen.

Socijaldemokrati njemačkog kancelara Olafa Šolca pretrpjeli su rekordan poraz, iako su terminske pogodbe na 10-godišnji dug zemlje malo promijenjene nakon oporavka od pada u ranom trgovanju.

“EU se suočava s historijski izazovnim vremenom s unutarnjim i vanjskim ‘pucanjem’ u sustavnim problemima koji zahtijevaju povećanu – a ne smanjenu – suradnju”, navodi se u obavijesti Skandinaviska Enskilda Banken AB za klijente. “Sada čekaju teški pregovori” za šefove država i vlada.

Osim evropske politike, bilo je to ponovno razmišljanje o smanjenju kamatnih stopa Federalnih rezervi i smanjena zabrinutost oko ekonomskog usporavanja nakon prošloawsmičnog solidnog izvještaja o zapošljavanju u SAD-u koje je oblikovalo trgovanje u ponedjeljak.

Prinos na 10-godišnje trezorske obveznice porastao je treći dan, dok je južnokorejski von i malezijski ringit pao. MSCI-jev azijsko-pacifički dionički indeks bio je nešto niži. Trgovci su također bili usredotočeni na Indiju jer će premijer Narendra Modi kasnije u ponedjeljak predstaviti portfelje za svoj kabinet.

Japanski Topix je porastao, s osiguravajućim društvima koja su prednjačila u napretku u odnosu na očekivanja viših prinosa na fiksne prihode koji povećavaju profitabilnost. Tržišta u Kini, Hong Kongu, Tajvanu i Australiji zatvorena su zbog praznika.

Najnoviji podaci o radnim mjestima u SAD-u ističu tržište rada koje i dalje prkosi očekivanjima i otupljuje utjecaj visokih kamata i cijena na gospodarstvo.

“Još uvijek očekujemo meko slijetanje u Sjedinjenim Državama – sve dok je to scenarij, mislim da azijska tržišta imaju potencijal za rast”, rekla je Lorraine Tan, direktorica istraživanja azijskog kapitala u Morningstar Inc., na Bloomberg televiziji u ponedjeljak.

Ulagači bi mogli saznati više o odlučnosti Feda da ublaži monetarnu politiku kada američki kreatori politike ažuriraju svoje prognoze za kamatne stope u srijedu. Sljedeća objava Banke Japana zakazana je za petak, a ekonomisti očekuju da će politika ostati stabilna.

SEEbiz

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …