Ministar Mujović primio bivše zaposlene Rudnika boksita

U organizaciji ministra energetike i rudarstva prof. dr Saše Mujovića danas je održan sastanak sa predstavnicima bivših zaposlenih rudnika Boksita u stečaju, koji su izražavajuće nezadovoljstvo situacijom u kojoj se nalaze blokirali plato rudokopa Seoca.
Ovo pitanje povezano je dominatno sa nadležnostima resora rada i socijalnog staranja, pa je sastanku takođe prisustvovala i ministarka Naida Nišić. Intencija današnjih razgovora je da se pitanja koja opterećuju bivše radnike analiziraju i pronađu adekvatna rješenja.
Kako bi zajedno i što prije došli do konkretnih aktivnosti, dogovoreno je da ministarstvo rada i socijalnog staranja u najkraćem roku utvrdi status potraživanja bivših zaposlenih rudnika Boksita u stečaju i to u dijelu koji se odnosi na poreze i doprinose.
Predstavnici bivših zaposlenih su dostavili ministarstvu enegetike i rudarstva i ministarstvu rada i socijalnog staranja ukupna potraživanja po osnovu zarada, zimnica, regresa i jubilarnih nagrada.
Ministar Mujović je informisao bivše zaposlene da će nakon objedinjavanja i analize prikupljenih podataka ministarstvo energetike i rudarstva obavijestiti Vladu Grne Gore o ovom problemu, a o čemu će i sami radnici biti kontinuirano obaviještavani.
Bivši zaposleni odlučni su nastave sa blokadom i protestima do iznalaženja protesta.
Zajednički zaključak današnjeg sastanka je da se razgovori nastave kako bi se što prije pronašlo rješenje izlaska iz ove situacije.

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …