Kapetan Boljević: Brod „AF Mia“ se može vezati na gat 5, ali rizik postoji, iskusni pomorac ima rješenje

Predstavnici ”kompanije “Adria Ferries” čiji brod  “AF Mia” bi trebao povezivati Drač i Ankonu preko Bara, danas će boravaviti u Crnoj Gori u cilju iznalaženja  konačnog rješenja za uspostavljanje  pomorske linije od 3.jula.  To je potvrđeno Primorskom portal iz kompanije “Barska plovidba” koji još nisu dobili predugovor u kome su izdefinisane odnosi i obaveze između italijanske i crnogorske kompanije za pomorsku liniju Drač- Bar-Ankona. Ono što je za sada najavljeno je da bi feribot „AF Mia“ u luci Bar ostajao tri sata, a  saobraćao u početku dva puta nedeljno.   

Nakon što je menadžment privatizovanog dijela luke Bar, Port of Adria, dao visoke cijene za lučke usluge, kao moguća opcija je ostalo rješenje vezivanja ro-ro broda na gatu 5  koji je u vlasništvu AD Luka Bar.

Iskusni kapetan duge plovidbe Željko Boljević je  mišljenja da se brod AF Mia može vezati na gatu 5, gdje bi  krmom ulazio ka rivi,  ali izvjesni  rizici nisu isključeni. Brod se može vezati u četvorovezu na gatu  5, obala prema lukobranu. To je paralelno sa gatom 5, zapadni dio, prema riječima kapetana, da bi izbjegao manju dubinu uz sami gat.

-Distanca od rive do propelera mora biti 15 metara, da ne be bi došlo do oštećenja, kazao je kapetan Boljević ističući: „Brod Mia se može vezati na gat 5, ali na „silu“. Rizik objektivni postoji, ne veliki, ali postoji“.

Prema riječima kapetana Boljevića pri uplovljavanju u lučki akvatoriji, brod AF Mia se mora okrenuti.

-Brod se okreće, obara sidra i polako zadnjim dijelom, kmom,  ulazi ka gatu, kad dođe do šest metara udaljenosti spušta rampu za koju je potrebno dužina od 30 metara na rivi koja  mora biti ravana. Propele  nisu na kraju broda. Brod ima  dvije propele, dvije  osovine motora koje su upravo na tom dijelu broda koji ulazi ka obali. Tu je 80 posto vrijednosti broda- dvije propele, dvije osovine motora, kormilo i ne daj Bože neka oštećenja, kaže kapetan Boljević

Kapetan Boljević je mišljenja da vezivanje broda AF Mia nije moguće u dijelu akvatorija gdje su  ratni brodovi zbog dubine i prostora.

–  Pored ratnih brodova, “AF Mia”  mora imati imati minimalno 350 širine uz obalu. Sidro je 100 metara, brod je 200 metara, i neophodno je  50 metara  radijusa za okret. Takođe, mora se uzeti u obzir dubina.  Uz rivu je 5,6 metara dubina, a brod ima gaz 6,8 metara, kazao je kapetan Boljević

Prema njegovim riječima, vlasnik broda ima pravo da traži promjenu gata, ako smatra da je nebezbjedno vezivanje broda.

-U  AD Luka Bar  bi trebao biti zaposlen oficir, iskusni pomorac koji zna gdje koji brod može da se veže, na koji način.Koji će i institucijama dati prave informacije, bez predloga koji su mimo pameti i zakona struke, kaže kapetan  Boljević.

Kao rješenje kapetan Boljević ističe da je neophodno produbiti luku i staviti dolfin. To je betonski stub sa bitvom koji bi praktično produžio gat.

-To je rješenje za buduće vrijeme, zaključuje kapetan Boljević.

 “Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, u saradnji sa “Barskom plovidbom” i operaterima na lučkom području analizira sve potencijalne modele koji bi se odnosili na prihvat broda, imajući u vidu da je brod “AF Mia” kompanije AdriaFerries dužine 200,65 metara, a da je takođe potrebno imati u vidu da je u pitanju “Ro-Ro” brod, odnosno da su potrebni odgovarajući uslovi i za iskrcaj i ukrcaj vozila”, kazali su ranije  iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva kojim rukovodi Filip Radulović.

 “Planirano je da se granične i carinske formalnosti obavljaju na putničkom terminalu na gatu 5 gdje su se i do sada obavljale kada su plovili trajekti “Barske plovidbe”, kazali su iz Ministarstva saobraćaja.

Subagent za prodaju karata vjerovatno će biti crnogorska  državna kompanija  “Barska plovidba” što su radili i kada je na na liniji Bar-Bari plovio hrvatski brod “Dubrovnik”.

“Zavisno od modela za koji se opredijele AdriaFerries i “Barska plovidba”, uslijediće i definisanje međusobnih odnosa, prava i obaveza između svih subjekata uključenih u ovaj poduhvat. Svakako, prije zaključivanja ugovora uradiće se analize svih troškova i potencijalnih zarada te će se na osnovu toga definisati obim učešća Barske plovidbe”, tvrde iz  Ministarstva saobraćaja.

Primorski

Provjerite slična mjesta

Prvi Craft fest počeo sinoć u Podgorici pod sloganom “Kupujmo domaće”

Prvi Craft Fest Montenegro, manifestacija koja okuplja domaće zanatske pivare iz Crne Gore počela je …