Izvoz struje manji za preko 110 miliona eura

Izvoz Crne Gore u prva četiri mjeseca manji je u odnosu na isti period prošle godine za skoro 73 miliona eura, ili preko 26 odsto, a najveći krivac za to je električna energija.

Prema podacima Monstata, izvoz električne energije za četiri mjeseca ove godine iznosio je 43,97 miliona eura, što je za preko 110 miliona eura manje nego u istom periodu lani.

U istom periodu lani izvoz struje je iznosio preko 155 miliona eura, što znači da je u ovoj godini pad izvoza struje 71,7 odsto. Naravno, jedan od glavnih razloga za pad vrijednosti izvezene električne enerije je pad cijene te vrste robe na berzi.

Osim električne energije, padu izvoza najviše je doprinio aluminijum. Izvoz ovog obojenog metala za četiri mjeseca iznosio je skoro 17 miliona, dok je u istom periodu lani bio skoro 31 milion, što je razlika od 45 procenata.

Iako je izvoz električne energije i aluminijuma pao za preko 125 miliona eura, izvoz drugih vrste robe se povećao u odnosu na prošlu godinu. Izvoz hrane i živih životinja uvećan je za 20 odsto, na skoro 14 miliona, izvoz pića je uvećan tri puta, sa 3,4 miliona na 10,2 miliona eura, dok je izvoz mineralne rude i otpadaka metala povećan za 114 odsto; lani je iznosio 10,14 miliona, a ove godine 21,7 miliona.

Izvoz hemijskih proizvoda povećan je sa 15,3 miliona na 19,6 miliona, što je 28 odsto više nego lani. Takođe, znatno je uvećan izvoz mašina i transportnih uređaja: sa 16,1 milion lani na 42,2 miliona ove godine, što je 161,4 odsto više. Najveći uticaj na ovoliko povećanje izvoza ove grupe proizvoda imala je kategorija ostala transportna sredstva i oprema, čiji je izvoz sa 2,3 miliona lani povećan na 26,8 miliona u ovoj godini.

Veliki skok izvoza zabilježen je i kod odjeće. Lani je za četiri mjeseca izvezena odjeća vrijedna 1,5 miliona, dok je u ovoj godini vrijednost izvoza odjeće iznosila četiri miliona.

DAN

Provjerite slična mjesta

Za hranu potrošeno 1,1 milijardu: Promet za tri godine skoro udvostručen

Promet hrane u trgovini na malo 2020. godine iznosio je oko 668 miliona eura, dok …