Posljednji dan EU izbora: Prognoze su da stranke desnog centra imaju najveću podršku

Građani u 20 evropskih zemalja izlaze na birališta danas, ujedno najvećeg i posljednjeg dana glasanja za Evropski parlament.

Glasanje u za Evropski parlament je posebno značajno i to na kontinentu koji svjedoči polariziranoj politici i povećanom nacionalizmu, piše to u svojoj analizi BBC.

Samu kampanju i period uoči početka glasanja obilježili su nasilni incidenti – iako se napad koji je danskoj premijerki Mette Frederiksen ostavio manji udarac i prisilio je da prekine mitingu ne smatra politički motiviranim.

Očekuje se da će glavna evropska grupacija desnog centra doći na vrh u EU kada se večeras pojave prve projekcije, međutim tri stranke na krajnjoj desnici teže ka tome da osvoje najviše mjesta na nacionalnom nivou.

Francuski nacionalni skup, italijanska braća Italije i austrijska Slobodarska partija vode u anketama, kao i belgijska separatistička i antiimigraciona stranka Vlaams Belang.

Glasanje je već počelo u četvrtak, petak i subotu za neke zemlje EU – ali većina zemalja članica EU glasa u nedjelju. Evropski parlament je direktna veza između Evropljana i institucija EU.

Šesnaestogodišnjaci će po prvi put moći glasati u Njemačkoj i Belgiji, čime će se povećati broj glasova mladih u Evropi. Mladi Austrijanci i Maltežani već neko vrijeme mogu glasati od 16, a Grci od 17. godine.

Procjenjuje se da samo u Njemačkoj ima oko 1,4 miliona 16 i 17-godišnjaka koji imaju pravo na izbor među oko pet miliona birača koji prvi put biraju, tako da bi oni mogli promijeniti ishod.

Krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) tvrdi da je uspješna u privlačenju omladine, posebno putem kampanja na platformama društvenih medija kao što je TikTok.

Nasilje uoči glasanja

Nekoliko zemalja EU doživjelo je nasilne napade uoči izbora, a u Njemačkoj su na meti bili i političari i aktivisti.

U istočnom gradu Drezdenu, kandidat socijaldemokrata Matijas Eke teško je povrijeđen u napadu tinejdžera i napadnut je aktivista Zelenih, dok je u Berlinu bivši ministar također bio meta.

Ministrica unutrašnjih poslova Njemačke Nancy Faeser upozorila je na novu dimenziju antidemokratskog nasilja i rekla da njemački zakon i ustav “moraju i nastavit će povećavati zaštitu demokratskih snaga u našoj zemlji”.

Slovački predsjednik Robert Fico za dlaku je izbjegao smrt nakon što je upucan prošlog mjeseca. Od tada je svoj bijes usmjerio na svoje političke protivnike, u očiglednom pokušaju da pojača podršku svojoj populističkoj lijevoj stranci Smer, piše također BBC.

Socijaldemokratsku premijerku Danske Mette Frederiksen u petak je oborio na zemlju muškarac, a iako nije bilo očiglednog političkog motiva, ona je morala da prekine miting.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …