Orban nakon glasanja: Ovo su izbori za rat ili mir u Evropi

Najvažnije pitanje evropskih izbora je da li Evropa treba da ostane izvan rata ili da uđe u rat, rekao je danas predsjednik mađarske vlade Viktor Orban poslije glasanja na izborima za Evropski parlament.

“Danas moramo da pobijedimo na ovim izborima u Evropi, ovo su prvi evropski izbori na kojima se ta tema provlači kroz skoro sve zemlje članice. Pratio sam njemačku, italijansku i francusku izbornu kampanju, svi su pričali o ratu, tako da je to sada panevropsko pitanje”, rekao je Orban, prenosi Tanjug.

Odgovarajući na pitanje novinara, Orban je rekao da mir u Ukrajini može da se postigne u dva koraka.

“Prvo treba pobijediti na evropskim izborima i njihovi rezultati treba da se tumače kao mišljenje ljudi o pitanju rata i mira”, rekao je on, prenosi MTI.

U Mađarskoj se danas bilježi velika izlaznost, a do 13 časova glasalo je 33,14 odsto birača, više od dva miliona ljudi. Istovremeno sa izborima za EP, u Mađarskoj se održavaju i lokalni izbori.

Inače, prvi podaci o izlaznosti na izborima za Evropski parlament u zemljama u kojima se danas glasa, pokazuju različit odziv birača do 11 sati.

Do 11.30 u Hrvatskoj je glasalo je 7,69 odsto birača, što je za više od dva odsto manje nego na izborima 2019. godine, kada je izlaznost bila 9,93 posto.

Nešto više od 3,7 miliona birača u Hrvatskoj bira 12 hrvatskih poslanika koji će ih idućih pet godina predstavljati u Evropskom parlamentu, penosi Tanjug.

U Sloveniji je do 11 sati zabilježena izlaznost od 11,88 odsto, što je tri procentna poena više nego prije pet godina, pokazuju podaci Nacionalne izborne komisije, prenosi STA.

Slovenci biraju devet poslanika za EP, a birališta se zatvaraju u 19 sati.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …