Istraživanje TV Vijesti o kvalitetu hrane: Turski čips kancerogen, mladi luk otrovan

Turski čips “patos rolls” i mladi luk kupljen na podgoričkoj pijaci “Gintaš” puni su po zdravlje ljudi štetnih materija i nijesu za ishranu. U čipsu je pronađena kancerogena materija, a u mladom luku prisustvo pesticida višestruko iznad dozvoljene granice.

To je utvrdio Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), u okviru istraživanja TV Vijesti o kvalitetu hrane koju građani svakodnevo kupuju.

Od ukupno 13 uzoraka, koliko je kupljeno i odnijeto na laboratorijsko ispitivanje u akreditovanu laboratoriju, mladi luk je otrovan i u njemu su pronađene ekstremno velike koncentracije dva pesticida, dok je u čipsu otkrivena kancerogena materija.

Šleperi hrane pretežno iz susjednih zemalja, ali i Turske u posljednje vreme masovno se vraćaju sa graničnih prelaza zbog prevelike količine pesticida, teških metala ili kancerogenih supstanci, čemu sjedoče i brojna saopštenja Uprave za bezbjednost hrane.

Podgorička zelena pijaca “Gintaš” bila je početna stanica za prikupljanje uzoraka namirnica za analizu. Tamo su kupljeni krastavac, mladi luk, zelena salata i jagode. Svi kupljeni uzorci su obilježeni šifrom A i rednim brojevima. Isti proizvodi kupljeni su i u jednom supermarketu u Podgorici. Spisku namirnica iz supermarketa dodati su čips i dva keksa i svi uzorci su obilježeni.

Zbog nepristrasnosti istraživanja sva hrana kupljena u supermakertu prepakovana je u neutralne, zelene kese. Ukupno 13 uzoraka hrane odnijeto je u akreditovanu laboratoriju CETI-ja. Nakon četiri dana, stigli su zabrinjavajući rezultati.

U hrani koju je CETI testirao pronađeno je devet štetnih materija, od čega su osam pesticidi, a jedan kancerogeni element akrilamid. U 11 od 13 uzoraka pesticidi su bili u granicama dozvoljenih vrijednosti, ili blago povišeni, dok su stručnjaci CETI-ja u jednom uzorku, mladom luku, kupljenom na “Gintašu”, pronašli pesticide famoksadon i folpet u dozama koje se mogu smatrati otrovnim po čovjeka.

“Ovaj uzorak nije bezbjedan za konzumaciju. Za famoksadon je utvrđena količina četiri puta veća nego koliko je dozvoljeno prema legislativi, a za folpet je utvrđena količina nekih deset puta veća nego koliko je dozvoljeno”, rekla je Jelena Rešetar, specijalista sanitarne hemije iz CETI-ja.

Ona je učestvovala u analizi prikupljenih uzoraka.

Rešetar pojašnjava da ovakvu hranu treba momentalno uništiti jer posljedice po zdravlje mogu biti višestruke.

“Ovi pesticidi u određenim količinama kada se unesu u ljudski organizam mogu da utiču na nervni sistem, na sistem za varenje, ali opet zavisi u kojoj količni se unose”, navela je.

Pronađeni pesticidi u kombinaciji mogu biti još štetniji po zdravlje nego što su pojedinačno, zbog efekta multiplikacije, upozorila je Rešetar.

Da bi građani izbjegli otrovnu hranu, na kakvu smo naišli, stručnjaci CETI-ja preporučuju da se na pijaci, ali i u marketima, od prodavca traži sertifikat o kontroli. Ako ga nema, niko sem akreditovanih laboratorija ne može da zna šta ste kupili.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …