SDT: Stojanović obmanuo Bakovića da je kamion pod pratnjom SPO

Nekadašnji direktor Uprave policije Slavko Stojanović obmanuo je svog pomoćnika za sektor kriminalističke policije Enisa Bakovića da je kamion sa nelegalnim cigaretama pod pratnjom Specijalnog policijskog odjeljenja, piše u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Optužnim aktom Stojanović se tereti za krivična djela zloupotreba službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Kako tvrdi tužilac, Stojanović je kao direktor policije obmanuo saradnike da je kamion sa 120 paketa nelegalnih cigareta predmet istrage SDT-a, zbog čega je tražio da ga propuste.

Optužnicu potpisuje specijalni tužilac Jovan Vukotić. Kako se navodi u optužnom aktu, Stojanović je službeni položaj zloupotrijebio 31. marta 2018. godine, u jutarnjim časovima, u Podgorici, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja.

Odvojen postupak protiv Baćovića

U novembru prošle godine sa Stojanovićem je slobode lišen i vozač kamiona Igor Baćović iz Nikšića. On je nakon položenog jemstva pušten da se brani sa slobode. Specijalni tužilac je nakon istrage odlučio da razdvoji predmet, a spisi protiv Baćovića proslijeđeni su u nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu.

– Optužnicom je predloženo i da se okrivljenom izrekne mjera bezbjednosti oduzimanje predmeta krivičnog djela, ali i produži mjera nadzora zabrana napuštanja stana, u cilju obezbjeđenja njegovog prisustva u postupku, koja mu je izrečena nakon što je pušten iz pritvora – saopštili su iz SDT-a.

Krivično djelo je počinio, kako tvrde iz tužilaštva, nakon što je saznao da je u Podgorici zaustavljen kamion njegovog prijatelja sa cigaretama bez potrebne dokumentacije, odnosno dokumentacije o porijeklu i zakonitom tranzitu ili plaćenim dažbinama.

Prema optužnici, svom pomoćniku za sektor kriminalističke policije Enisu Bakoviću lažno je prikazao da su kamion i vozač pod pratnjom Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja i naredio mu da vozača puste da kamionom sa cigaretama nastavi kretanje, navodno da se ne bi kompromitovala policijsko-tužilačka akcija.

Dan

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …