Pacijent tražio pomoć, pa se ubio u krugu bolnice

Pacijent iz Nikšića, koji je dva dana zaredom krajem aprila tražio pomoć psihijatra u Opštoj bolnici u tom gradu, nakon pregleda dežurnog doktora interniste, izvršio je samoubistvo u krugu te zdravstvene ustanove.

Uprava nikšićke bolnice o slučaju suicida obavijestila je Ministarstvo zdravlja dvadesetak dana kasnije, iznijevši problem organizacije psihijatrijske službe, a taj resor naložio je vanrednu eksternu kontrolu kvaliteta stručnog rada i medicinske dokumentacije u vezi sa liječenjem preminulog pacijenta.

Nikšićka bolnica, u danima kada je pacijentu bilo potrebno liječenje, nije imala dežurnog psihijatra. Tridesetpetogodišnjaku je pomoć ukazao dežurni ljekar, koji je telefonskom kontaktirao njegovu ljekarku – načelnicu psihijatrijske službe, što je potvrđeno i u bolnici. Ljekarka je kolegi preporučila terapiju koju je pacijent i primio, predloženo mu je liječenje u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) što je odbio i po izlasku iz zdravstvene ustanove, na rampi bolnice, izvršio samoubistvo vatrenim oružjem.

DANIMA BEZ PRIPRAVNOG PSIHIJATRA

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” su juče odgovorili da im se menadžment nikšićke bolnice obratio 17. maja ove godine putem e-maila u vezi sa organizacijom psihijatrijske službe. Istim dopisom, obaviješteni su, tvrde, o suicidu koji se desio u krugu Opšte bolnice Nikšić, tačnije ispred objekta, kao i da je pacijentu ordinirana terapija i preporučeno bolničko liječenje koje je on odbio.

“U Ministarstvu zdravlja nakon toga održano je više sastanaka na kojima je razgovarano o potencijalnim rješenjima organizacije ove službe do perioda završetka godišnjih odmora, kao i da se u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama uspostavi dodatna angažovanost ljekara, čime će problem biti privremeno riješen”, kazali su iz resora kojim rukovodi Vojislav Šimun.

Pojasnili su da je već angažovan psihijatar iz Doma zdravlja Podgorica koji je stavljen na raspolaganju bolnici.

“Obavještavamo Vas da će Ministarstvo zdravlja pokrenuti vanrednu eksternu provjeru kvaliteta stručnog rada i pregled medicinske dokumentaacije u ovom slučaju, tj. da li je pacijent liječen u skladu sa medicinskim protokolima i doktrinom”, navodi se u odgovoru.

Iz nikšićke bolnice, međutim, tvrde da je slučaj ispitivala interna Komisija za kontrolu kvaliteta bolnice i zaključila da je pacijent liječen u skladu sa medicinskim protokolima, kao i da mu je ordinirana terapija.

Priznaju da u spornim danima, 27. i 28. aprila, nijesu imali pripravnog psihijatra, ali i poručuju da nemaju nadležnost za prisilnu hospitalizaciju na Odjeljenju psihijatrije.

“Tačno je da se desio suicid u krugu Opšte bolnice u Nikšiću, o čemu je istog momenta obaviještena Uprava policije u Nikšiću, koja dalje preduzima potrebne radnje iz svoje nadleznosti. Pacijent je pregledan dana 27. aprila od strane dežurnog doktora, koji nakon uvida u stanje pacijenta predlaže hospitalizaciju u KCCG. Međutim, u tom trenutku pacijent u prisustvu članova porodice odbija hospitalizaciju. Zbog pružanja zdravstvene zaštite dežurni ljekar poziva načelnicu psihijatrije, koja u tom trenutku nema obavezu pripravnosti, ali iz humanih razloga prema pacijenta odgovara sugestijom za dalji terapijski tretman i upućivanje pacijenta na bolničko liječenje u KCCG. Opšta bolnica u Nikšiću nema nadležnost za prisilnu hospitalizaciju na Odjeljenju psihijatrije. Naglasavamo da je pacijent 27. aprila primio injekcionu terapiju, kao i 28. aprila ujutru”, kazala je “Vijestima” direktorica nikšićke bolnice Dušanka Milatović Perović.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …