Lavrov poslao pismo učesnicima “svesrpskog sabora”: Gradimo novi svjetski poredak sa braćom Srbima

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo učesnicima “svesrpskog sabora” u Beogradu u kojem je naveo da su “Srbi i Rusi pružali rame uz rame otpor neprijateljima i osvajačima i zajedno gradili miran život”.

U poprilično huškačkom pismu, Lavrov je iskoristio priliku da se okomi na Zapad, kritikuje usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i najavi uspostavljanje “novog svjetskog poretka”.

“Dragi srpski prijatelji! Naše narode spajaju viševjekovne veze, zajedničke tradicionalne vrijednosti, prijateljstvo provereno vremenom i teškim iskušenjima. Rusi i Srbi su rame uz rame pružali otpor neprijateljima i osvajačima, zajedno gradili miran život”, naveo je Lavrov u pismu.

On je dodao da se “danas suočavamo sa novim izazovima, udruženo se suprotstavljajući snagama koje pokušavaju da cijelom svijetu nametnu svoja pravila, izvrnu historiju, usade u svijest naše djece tuđe i antihumane postulate”.

“Junački srpski narod je jasno pokazao da neće se pomiriti sa neokolonijalnim porobljavanjem. Zato Zapad i pokušava da kazni Srbe, liši ih slobode, oduzme njihova iskonska ognjišta, natjera da odustanu od prava na sopstveno mišljenje i nezavisnu politiku, rastavi i rasturi”, istakao je Lavrov.

On je dodao da je “jedinstvo sada važnije nego ikada” i da je ono upisano u “genetski kod Srba, jasno odraženo u srpskoj simbolici – u krilatici Samo sloga Srbina spasava”.

“Samo u slozi je moguće sačuvati svoj identitet, umnožiti istorijsku i kulturnu baštinu koju su nam ostavili preci, odbraniti pravo da sami određujemo nacionalne prioritete i težimo njihovom sprovođenju, graditi harmonične i prijateljske odnose sa susjedima”, rekao je ministar vanjskih poslova Rusije.

Lavrov je naveo da “Rusija nikada neće zatvoriti oči pred bilo kojom nepravdom prema bratskom srpskom narodu, pokušajima demonizacije Srba, gaženjem njihovih zakonitih prava”.

“Zajedno sa drugim slobodarskim nacijama nastavićemo da gradimo novi svjetski poredak – na osnovu ravnopravnosti, dijaloga, uzajamnog poštovanja i međusobnog uvažavanja interesa”, naveo je Lavrov u pismu upućenom učesnicima današnjeg Svesrpskog sabora u Beogradu.

Klix

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …