BRISEL: Ukrajina i Moldavija ispunile kriterijume za početak pregovora sa EU

Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterijume potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU, saopštila je Evropska komisija, nakon što je ukrajinski premijer Denis Šmihalj poručio da bi pregovori mogli da počnu kasnije ovog mjeseca.

“Odluka je sada u rukama država članica, na njima je da usvoje pregovarački okvir. Kada se ovaj korak odradi, prerogativ je predsjedništva EU da sazove međuvladinu konferenciju kako bi se zvanično označio početak pregovor”, rekla je portparolka Evropske komisije za proširenje Ana Pisonero.

O procijeni Komisije dalje će raspravljati eksperti u radnim grupama, a sljedeće nedjelje o tome će razgovarati ambasadori vlada EU. Sve države članice EU moraju jednoglasno da se slože da započnu pregovore, a Belgija, koja predsjedava EU po principu rotacije do kraja juna, pravi aranžmane za međuvladine konferencije sa Ukrajinom i Moldavijom koje će se održati 25. juna u Luksemburgu, ukoliko bude jednoglasna podrška.

Podrška svih 27 država EU nije zagarantovana jer Mađarska, koja održava tople veze sa Rusijom i koja je kritikovala kandidaturu Ukrajine za članstvo, sumnja u procjenu Komisije da je Ukrajina spremna i želi da vidi još neke stavke u pregovaračkim okvirima, prenosi Rojters.

Belgija i Komisija žele da postignu dogovor u junu, pre nego što Mađarska preuzme šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje 1. jula, jer diplomate EU očekuju da će Budimpešta odložiti cijeli proces do 2025. godine, prenosi “Mondo“.

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …