Vlada i Institut Igalo ne prihvataju autorstvo prijedloga ugovora o spašavanju tog preduzeća sa konsultantkinjom iz Beograda

Nakon što je Platformu za spašavanje i restrukturiranje Instituta ,,Dr Simo Milošević“ Vlada u petak usvojila, ali bez konsultacija sa manjinskim akcionarima i Odborom direktora te kompanije, uslijedile su oštre reakcije. Vlada je u ponedjeljak, na elektronskoj sjednici sa bordom direktora Instituta, ponudila članovima upravljačkog tijela tog akcionarskog društva u većinskom vlasništvu države, da potpišu ugovor o djelu za konsultantkinju Andrijanu Ćurčić iz Beograda, ekspertkinju za državnu pomoć, u koji je Pobjeda imala uvid. Sporno je međutim, što je uprava Instituta trebalo da potpiše ugovor sa retroaktivnom klauzulom.

Tim je planom, inače, predviđena državna pomoć od deset miliona eura, od čega sedam miliona treba isplatiti Jugobanci u stečaju. Ostatak novca od državne pomoći, koja se može dati jednom u deset godina, nije dovoljan za nastavak poslovanja i rekonstrukciju Instituta, jer je trenutni ukupan dug Instituta 25 miliona eura, pa se očekuje pomoć manjinskih akcionara.

RETROAKTIVNI UGOVOR 

Odluka o angažovanju Ćurčić izazvala je podijeljena mišljenja unutar Odbora direktora Instituta. Tri člana Odbora, odnosno predstavnici države u tom tijelu su glasala za, dok su protiv bili dva člana koja zastupaju manjinske akcionare i koji smatraju da je uvreda što nijesu bili konsultovani tokom izrade sporne platforme.

Prijedlog ugovora o djelu sa Andrijanom Ćurčić, Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja je sačinilo krajem maja i poslalo članovima borda 31. maja. Na sjednici u ponedjeljak 3. juna su tražili da članovi borda potpišu taj konsultantski ugovor sa rokom važenja od 1. maja ove do 28. februara naredne godine.

Ugovorom je predviđena mjesečna naknada od 2.000 eura. Predmet ugovora su konsultantske usluge ekspertkinje Ćurčić u pripremi prijedloga platforme za spas Instituta, uvođenje poslovanja Instituta po SGEI pravilima, pripreme za aneksiranje ugovora sa Fondom zdravstva, priprema, primjena i monitoring plana.

Pobjedi su iz Ministarstva ekologije i prostornog planiranja odgovorili da oni nijesu vidjeli ugovor i da se za sve sporne odredbe obratimo Institutu. Tvrde da angažovanje Ćurčić ne podliježe Zakonu o javnim nabavkama, te da su ugovori o djelu poslovna tajna.

– Manjinski akcionari su svjesni ove činjenice i nijesu imali zakonsko pravo da vam dostave pomenuti ugovor, što može rezultirati tužbom od strane ugovorenih strana, a od kojih je jedna Institut Igalo. Ministarstvo nije imalo uvid u predmetni ugovor, stoga cijenimo vašu diskreciju u vezi sa odredbama ugovora i predlažemo da se obratite Institutu za sve eventualne nedoumice – rekli su Pobjedi iz Ministarstva i ocijenili da su manjinski akcionari imali uvid u sam ugovor i glasali su protiv, ne iz suštinskog razloga, već sa namjerom da ospore proces izrade plana spašavanja.

-Da je postojala skrivena namjera Odbora direktora Instituta, prijedlog ugovora im ne bi bio dostavljen. Ovo nas dovodi do zaključka da manjinskim akcionarima nije u interesu da se Institut spasi – poručuju iz Ministarstva.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …