Vasovića i ranije sumnjičili za šverc, Stojanović ga vratio na funkciju?

Specijalno policijsko odjeljenje uhapsilo je juče Iliju Vasovića, bivšeg šefa kriminalističke policije u Baru zbog sumnje da je formirao kriminalnu organizaciju. Ovo nije prvi put da se Vasović pominje kada su u pitanju optužbe za krijumčarenje. Još 2013. godine Vasović se pominje u akciji “Grom” kada je razbijena međunarodna narko-banda.

U sklopu te akcije policije, u Crnoj Gori tada je uhapšeno 13 osoba, zbog sumnje da su bili u međunarodnom lancu šverca skanka, koji je iz Albanije vodio preko Crne Gore ka Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i dalje ka zemljama EU.

Akcija “Grom” obuhvatila je još dvije osobe, koje su godinu ranije uhapšene sa tovarima skanka.

Kriminalna grupa razbijena je u regionalnoj policijskoj akciji. Njihov kriminalni plan sastojao se od toga da skank iz Albanije prebacuju preko Crne Gore u zemlje Zapadne Evrope.

Nakon akcije “Grom”, mediji su prenijeli da Vasoviću, tada načelniku kriminalistike u OB Ulcinj, neće biti produžen ugovor jer se sumnjiči za veze sa članovima ove kriminalne grupe. 

Uprkos takvom epilogu, nekoliko godina kasnije, prema medijskim izvještajima, bivši direktor policije Slavko Stojanović vratio ga je u službu. Vasović je na funkciju u barsku policiju došao 2017. godine u isto vrijeme kada je na čelo policije u Baru došao Drago Spičanović. 

Na mjestu šefa kriminalistike zamijenio je Ekana Jasovića.

Vasovića su juče ujutru uhapsili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Sudeći prema komunikaciji sa Sky ECC, u koje je Libertas imao uvid, a koje je Europol dao crnogorskoj policiji i tužilaštvu, policajac Ilija Vasović godinama se, navodno, bavio švercom cigareta, zloupotrebom službenog polažaja, pranjem novca i drugim krivičnim djelima.

U obavještajnom paketu Europola, koji je policija dobila 7. juna 2023. godine, jasno se može vidjeti da je taj policajac bio desna ruka Aleksandru-Acu Mrkiću, koga je Specijalno tužilaštvo 23. januara optužilo da je šef kriminalne organizacije, piše Libertas.

U toj optužnici, u kojoj je 15 pripadnika kriminalne organizacije osumnjičenih da su se bavili krijumčarenjem cigareta, pranjem novca, nasiljem, zastašivanjem i drugim teškim krivičnim djelima, nema policajca Vasovića ni među osumnjičenima, ali ni na spisku svjedoka. Iz SDT-a je objašnjeno da se protiv Vasovića vodi zasebni postupak.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …