Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora posvećen mentalnom zdravlju!

Rotari zajednica Distrikta 2483 je, prepoznajući mentalno zdravlje kao prioritet, započela ovu rotarijansku godinu osnivanjem Komiteta za mentalno zdravlje, a potom nizom događaja i akcija sa željom da da doprinos zajednici prije svega kroz aktivnosti namijenjene mladima i djeci.

Uključivanje eksperata iz Instituta za mentalno zdravlje Beograd omogućilo je da se Rotari zajednici predstavi rad sa mladima, kao i potrebe ove prestižne ustanove  za unapređenje kabineta za grupnu terapiju, što je rezultiralo donacijom  odgovarajućih sredstava  za unapređenje rada na zadovoljstvo korisnika usluga (prije svega mladih).

Članovi Komiteta za mentalno zdravlje su u svojim zajednicama u Beogradu, Nišu, Budvi, Kotoru, Ulcinju i Novom Sadu, organizovanjem predavanja, panela, radionica dominantno u srednjim školama dali volonterski doprinos, i obuhvatom od više od 1000 mladih (učenika) doprinijeli da se poveća interes za mentalno zdravlje, kao i rad na unapređenju mentalnog zdravlja u školama.

Forum za Mir i Mentalno zdravlje u februaru mjesecu u Beogradu bio je prilika da se na panelu posvećenom mantalnom zdravlju razgovara o problemima mladih, potom izazova u zajednici, predstave aktivnosti Rotarija u školama, ali i da se istakne značaj klimatskih promjena za mentalno zdravlje, kao veoma aktuelnom globalnom izazovu.

Rotari klub Budva u saradnji sa Distriktom 2483, je 6. i 7. aprila ove godine organizovao prestižnu Rotari Konvenciju o mentalnom zdravlju u hotelu „Montenegro“ u Bečićima, a otvorili su je guverner Rotari Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić i predsjednik Rotari kluba Budva Pero Duletić. Prisustvo i učešće eminentnih stručnjaka – članova i prijatelja Rotarija, bio je svojevrsni „poklon“ za sve zainteresovane u lokalnoj zajednici, a i prilika da se članovima Rotarija približi tema stresa i agresije,  anksioznosti i depresije, kao i mogućnosti da se na adekvatan način sa ovim izazovima izborimo kroz različite intervencije u zajednici, uključujući i različite psihoterapijske modalitete, kao i „biblioterapiju“. Projekcija filma „Lek za dušu“podstakla je diskusiju o osećanjima ljekara u radu sa pacijentima, dok je  interaktivna primijenjena  radionica –  refleksija na mentalno zdravlje u Rotari zajednici, podstakla na dijalog o tome koliko filantropija i zajedništvo, koje njeguje Rotari, mogu da budu dorinos mentalnom zdravlju pojedinaca i društva u cjelini.

Komitet za mentalno zdravlje Rotari distrikta 2483  je 14. maja ove godine organizovao  onlajn regionalni događaj i na taj način učestvovao u Evropskoj nedjelji javnog zdravlja, u danu posebno posvećenom mentalnom zdravlju.

Tom prilikom su rotarijanaci iz tri zemlje (Srbije, Hrvatske i Crne gore) i dva distrikta RD2483 i RD1913,  dogovorili nastavak aktivnosti i učvrstili stav da ostaju uporni u volonterskim stručnim aktivnostima, ali i spremni da uče kako da daju doprinos unapređenju mentalnog zdravlja, ne samo finansijskim sredstvima već i „hands on“ „smart“ akcijama, kako unutar članstva, tako i u lokalnim zajednicama. 

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …