Mujović: Profitiraćemo od solarnih panela, dug RS za Bilećko jezero ostaje

Usvojeni Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora štiti državu Crnu Goru i građanima daje izuzetnu priliku da proizvode električnu energiju, saopštio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

To je, kaže, njihov mali doprinos putu Crne Gore ka Evropskoj uniji.

– Građanima će se pružiti prilika da prave energetske zadruge, da profitiraju, da se udružuju… Uvodimo preduzetništvio u energetski sektor – kazao je Mujović u emisiji “Argumenti” na TVCG.

Mujović je poručio da će uvođenje novog zakona biti jako važno za sjever Crne Gore, a posebno za Pljevlja i Bijelo Polje.

– To je borba za tržišne premije i ogromni benefit za državu, a mi prepoznajemo građane kao nosioce energetske tranzicije i dajemo im priliku da iskoriste naše sunce i vjetar. Ne moraju samo firme i kompanije da imaju od toga koristi – kazao je Mujović.

Mujović je objasnio da će svaki stanovnik Crne Gore moći na stambenoj zgradi u kojoj živi da postavi solarne panele.

– Više zgrada pravi veću energetsku zajednicu. Sa što više prozvedene električne energije možete da nastupate na tržištu. Sve ide ka tome da se električna energija valorizuje na pravi način. Omogućićemo građanima da iskoriste ovaj potencijal. Uticaćemo na smanjenje energetskog siromaštva – pojasnio je on.

Govoreći o naknadi koji će Republika Srpska od ove godine plaćati Opštini Nikšić naknadu za potopljeno zemljište pod Bilećkim jezerom, Mujović je kazao da nijednog momenta nije htio da ugrozi Crnu Goru, niti ima pravo, niti je to mogao.

Podsjetimo, opozicione stranke su kritikovale dogovor između dva ministarstva tvrdeći da se Vlada odrekla novca za potopljeno zemljište za prethodnih 30 godina koliko BiH nije isplaćivala naknadu Crnoj Gori.

Stoga, Mujović je poručio da dug RS prema Crnoj Gori ostaje.

– Ipak, pristalica sam da se stvari dešavaju sa stilom. Imam razumijevanja za kolege. I Bosna i Hercegovina i RS su su opterećene problemima kao Crna Gora. A mi ćemo smisliti dinamiku otplate duga. Nisam mogao da lupam šakom o sto. Ja samo želim da se hidropotencijal Bilećkog jezera valorizuje u Crnu Goru. Desilo se što se desilo, idemo dalje – poručio je Mujović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …