Milović: Nisam dobio uputstvo da se ne smiju prihvatiti amandmani koji ispravljaju tehničku grešku

Ministar pravde Andrej Milović, saopštio je na mreži “Iks” da nije dobio specifično uputstvo od Vlade da se ne smiju prihvatiti amandmani koji ispravljaju tehničku grešku u tekstu zakona.

On je to rekao nakon što je Vlada na elektronskoj sjednici odlučila da njen predstavnik u radu parlamenta prilikom razmatranja predloga izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću bude potpredsjednik Vlade Momo Koprivica, a ne Milović, kako je to bilo odlučeno zaključkom donesenim krajem maja.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, to je navodno učinjeno jer je Milović prihvatio amandman Socijaldemokrata (SD) na predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, iako je premijer Milojko Spajić tražio juče da, ako bude amandmanskog djelovanja na predloge akata potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), o tome bude obaviještena Vlada, koja će potom tražiti mišljenje Evropske komisije (EK).

Milović kaže da je iz medija juče saznao za uputstvo koje se odnosi “generalno na neprihvatanje amandmana bez saglasnosti Vlade”, ali ne i da to važi za one koji ispravljaju tehničke greške.

“U konkretnom slučaju, prihvatio sam amandman, a potom i svi poslanici, koji je ispravljao tehničku grešku u tekstu zakona, jer sam bio uvjeren da takve ispravke ne potpadaju pod uputstvo koje se odnosi na sadržinske amandmane koji bi mijenjali ili dopunjavali suštinu napisanog. I najvažnije: prihvaćeni amandman ni na koji način nije ugrozio niti kvalitet teksta zakona, niti dobijanje IBAR-a jer su oba rješenja dobila zeleno svijetlo od strane EK (Evropska komisija), pa je samo tehnički ispravljeno da isto piše u oba zakona. A sve ostalo oko ove situacije će se brzo razjasniti u danima pred nama”, poručio je Milović.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …