Evropski komesar za pravdu: Vlada sjajno upravlja procesom – IBAR potvrda napretka

„Vlada Crne Gore sjajno upravlja procesom evropske integracije, a to najbolje pokazuju rezultati u poglavljima 23 i 24, odnosno stvaranje uslova za dobijanje IBAR-a u rekordno kratkom roku”, kazao je evropski komesar za pravdu i kandidat za generalnog sekretara Savjeta Evrope Didije Rejnders tokom susreta sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milojkom Spajićem.

Premijer Spajić je istakao da je ova sedmica veoma važna za nastavak evropskog puta Crne Gore kao i da se nakon izbora najviših funkcija u pravosuđu funkcionalnost parlamentarne većine još jednom potvrdila na najvažnijim pitanjima za naše društvo. „Ono što je najvažnije za naše građane i za naše međunarodne partnere to je da ova Vlada isporučuje rezultate. Za samo pola godine prešli smo dugačak put da bi Crnu Goru vratili na lidersko mjesto u procesu pristupanja Evropskoj uniji” kazao je premijer.

IBAR je kruna napornog rada, a svakodnevna komunikacija na institucionalnom nivou između Evropske komisije i Crne Gore pokazuje da obje strane imaju snažan zajednički motiv da Crna Gora postane 28. članica EU, saglasni su sagovornici.

Zabilježeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala te ispunjenje prelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 pokazuju institucionalnu i političku zrelost, a taj model važno je primjeniti u svim drugim oblastima važnim za dalju integraciju, ocijenjeno je tokom susreta.

Rejnders je premijera Spajića upoznao i sa svojim programom kandidature za generalnog sekretara Savjeta Evrope i kazao da će, ukoliko bude izabran, raditi na većem prisustvu u državama članicama. „Želimo da smo tu, na terenu. Da pomažemo razvoj i rješavamo otvorena pitanja tamo gdje ih ima. Države članice Savjeta Evrope moraju bliže sarađivati u svim oblastima od zajedničkog interesa” poručio je Rejnders.

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …