Crna Gora da iskoristi volju evropskih institucija

Predsjednica crnogorske panevropske unije i nekadašnja potpresjednica Vlade za evropske integracije Gordana Đurović saopštila je u Jutarnjem programu Dobro jutro Crna Goro na TVCG, da treba da čuvamo optimizam da ćemo dobiti pozitivan izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila. Kaže da ukoliko ne iskoristimo ovu šansu za pristup EU, onda bi uslijedio regionalni pristup, što je sporiji proces.

“Postoji dobra volja od evropskih institucija i mislim da treba Crna Gora da iskoristi ovaj put. Bilo je više ovakvih prozora, ali ovaj je bio neočekivan. Evropska komisija ima volju da nam pomogne da idemo dalje”, istakla je ona.

Kaže da je Crna Gora prepoznata kao zemlja koja bi mogla biti primjer u evrointegracijama.

” Time se jača se perspektiva članstva našeg regiona. Gledali smo ranije talase proširenja, a sada je važno da to i uradimo. Politička volja je veoma značajna”, istakla je Đurović.

Kaže da je do sada je bilo 15 međuvladinih konferencija, te da je konalno vrijeme je da se nešto i konačno uradi.

“Građani moraju da prepoznaju da se nešto pozitivno dešava. Gotovo koncenzusom je izglasano, ovo je važna jedna faza presjeka. Mislim da je dosta urađeno, i važno je bilo da to EK verifikuje. Naša vlada treba da usvoji reformsku agendu. To je taj finansijski dodatni paket d 413 miliona koji treba da podrži proces. To je i naša obaveza”, istakla je Đurović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Napad u Rusiji: Ubijeno 15 policajaca, sveštenik i zaštitar, likvidirano i šest napadača

U napadima na policajce, crkve i sinagoge u ruskoj sjevernokavkaskoj republici Dagestan ubijeno je najmanje …