Skupština usvojila sedam IBAR zakona, skoro sve jednoglasno, odbijeni amandmani URA-e

Poslanici su izglasali sedam od 12 IBAR zakona, skoro sve jednoglasno. Usvojene su izmjene zakona o Specijalnom tužilaštvu, o državnom tužilaštvu, o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, o lobiranju, o Sudskom savjetu i sudijama, o sudovima i izmjene zakonika o krivičnom postupku. U pitanju su IBAR zakoni, važni za dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije o vladavini zakona u Crnoj Gori.

Nešto prije 17 časova, nastavljena je rasprava o Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kojim se proširuje spektar krivičnih djela na osnovu kojih se može oduzimati imovina. Prema riječima predlagača, zakon uvodi nove institute finansijske istrage.

Podržali pravosudne zakone

Mandić je nakon glasanja rekao da je Skupština u najkraćem roku od 12 zakona koji su važni za naš evropski put usvojila sedam IBAR zakona. 

“Želim da to zna Evropska komisija, koja sjutra zasjeda, da smo naporno radeći dali ključni doprinos na evropskom putu Crne Gore. Mi nastavljamo, završićemo rad na preostalih pet zakona do sjutra veče”, rekao je Mandić. 

Svih 70 poslanika koji su glasali podržali su izmjene zakona o specijalnom tužilaštvu.

Sa 58 glasova za, i tri uzdržana, usvojene su izmjene zakona o državnom tužilaštvu. 

Sa 70 glasova za usvojen je predlog izmjena i dopuna Zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. 

Kako je saopštio predsjedavajući Andrija Mandić, predlog izmjena i dopuna zakona o Sudskom savjetu i sudijama usvojen je sa 70 glasova za, bez glasova protiv i uzdržanih. 

Predlog izmjena i dopuna zakona o sudovima usvojen je sa 70 glasova za, bez glasova protiv i uzdržanih. 

Izmjene zakonika o krivičnom postupku usvojene su sa 68 glasova za, bez glasova protiv i uzdržanih.

Sa 69 glasova za, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojen je Zakon o lobiranju.  

Počelo glasanje

Izjašnjavanje o zakonima počelo je u 16.15 časova.

Predsjedavajuća Zdenka Popović dala je pauzu pet minuta. 

Živković je rekao da ne poznaje Katnića sem “zdravo za zdravo”, i da je to sve. 

“Nikakvu potrebu ne bih imao da se oglasim o Katniću, jer sam Katnić je uhapsio više funkcionera DPS-a nego Novović”, cijeni čelnik DPS-a. 

On je rekao da je u kontekstu mogućeg hapšenja Mila Đukanovića govorio o politici revanšizma. Naglasio je da je viđen bezbroj izjava o tome da Đukanovića treba uhapsiti, prije utvrđivanja bilo kakvih činjenica i okolnosti. 

Živković je rekao i da stoji iza svojih riječi o mogućem hapšenju Đukanovića, te da je spreman da se s tim u vezi odazove ako bude nekog poziva državnih organa. Podsjetimo, Živković je ranije rekao da “je spreman radikalan odgovor” ako krenu da hapse Đukanovića. 

Čelnik DNP Milan Knežević rekao je da se nakon što je saslušao Živkovića postavlja pitanje je li on izašao iz istražnog zatvora. 

“Je li Vladimir Novović uhapsio Mila Božovića, gradonačelnika Budve. I od prošle godine je u pritvoru. Je li revanšizam što se Milivoje Katnić još drži u zatvoru. Kada govorite o revanšizmu, okrenite se oko sebe prvo”, rekao je Knežević. 

On je naveo da ne priželjkuje da bude bilo ko uhapšen, već da pravna država pokaže snagu. 

“Da li vi sebe poistovjućujete sa krivivčnim postupcima protiv Katnića i Zorana Lazovića. Oni nijesu optuženi za lomljenje trafike nego za teška krivična djela”, rekao je Knežević. 

Danijel Živković (DPS) kazao je da se očevideno dešavaju zloupotrebe kada su u pitanju istražni organi. Na sceni je, kako je rekao, pokušaj kriminalizacije DPS Crne Gore. 

“Postavlja se pitanje ima li i jednog krivičnog djela koje se desilo nakon 30. avgusta 2020. godine. Mi iz DPS-a smo podnijeli preko 70 krivičnih prijava zbog krivičnih djela, ali odgovora tužilaštva nema. S druge strane, vidjeli smo da jedan medij objavljuje Sky prepiske, a već danas se dešava hapšenje jednog od aktera. I poslije neko kaže da se hapšenja ne najavljuju medijski”, rekao je Živković. 

On je naveo da su predložena zakonska rješenja donijeta na brzinu, i da nije izabran dobar put. 

“Možete uhapsiti sve nas, ali ne i ideju. Što nas više pritiskate, sve smo jači”, rekao je Živković.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …