Ratković: Na ovakvom turizmu Crna Gora trpi permanentne gubitke

Po prvi put smo tokom tri decenije, 2019.godine imali dobitak u turizmu od 11 miliona eura, ali je te godine bilo 35 odsto turista u kolektivnom smještaju, iz naajčih zemalja Evrope. Toga danas nema i neće se ponoviti jer nema pomoći države, istakao je dekan Fakulteta za turizam i biznis iz Budve, dr Rade Ratković, u emisiji “Epicentar” Gradske RTV, autorke Sanje Prelević.

Ističe da se već duže vrijeme u Crnoj Gori turizam razvija u pogrešnom pravcu, mimo strategije.

„Kod nas se najviše grade kvazi-turistički objekti, stanovi za tržište ili sekundarno stanovanje. Naša destinacija sada ima oko 73 odsto ukupnih smještajnih kapaciteta u toj vrsti objekata, što nije pravi turizam“, objašnjava Ratković.

Nasuprot tome, kako kaže, imamo oko 8-10 odsto osnovnih smještajnih kapaciteta, ili kolektivnih smještajnih kapaciteta.

„Što je vjerovatno najgore od svih zemalja na svijetu, što se tiče ponude. Što se tiče tražnje primarno smo pozicionirani na region i samu Crnu Goru. U prva četiri mjeseca ove godine imali smo 19 odsto prihoda sa crnogorskog tržišta, što je jako malo. Na nivou godine glavna tržišta su Srbija, Republika Srpska, Kosovo, Makedonija i pomalo zapadne zemlje“, navodi Ratković.

To su, kako ističe, kratkosezonska i niskobudžetna tržišta, sa kojima imamo jako mali stepen popunjenosti tokom godine.

„Na takvom turizmu imamo permanentne gubitke: 2021. smo imali 50 miliona eura gubitka u turizmu, 2022. 18 miliona eura gubitka u turizmu, dok za 2023 još nije urađen obračun, mada procjenjujem da će biti slično kao 2022. To su znaci odumiranja turizma“, ističe Ratković.

Dodaje da naša strategija nema precizne ciljeve, te da joj je rok trajanja do 2025.

„To nije dugoročni strateški plan koji bi morali imati. Ali, imamo dobre procjene turističkih strateških ciljeva u nacrtu Prostornog plana Crne Gore, koji je na Javnoj diskusiji i koji seže do 2030/40. godine, i tu su data usmjerenja koja bi trebalo da se konkretizuju strategijom koja bi morala da postane osnova za parcijalne strategije, kako bi izbjegli tiho odumiranje turizma koje je na djelu“, poručuje Ratković.

Gradska

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …