Jakšić Stojanović: Pravilnik za “Luču” je zreo za izmjene

Prva aktivnost koju će Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija sprovesti je angažman konsultanta koji se odnosi na upoređivanje rezultata sa eksterne mature, odnosno polumature i ostvarenog uspjeha na kraju godine, rekla je Anđela Jakšić-Stojanović, ministarka prosvjete, za “Dan” komentarišući loše rezultate testiranja učenika.

Prema objavljenim rezultatima eksternog testiranja u osnovnim i srednjim školama, jedinicu iz maternjeg jezika dobio je 501 maturant, a iz matematike više od 1.200 polumaturanata.

Na taj način bismo mogli da identifikujemo u kojoj školi, u kom razredu, kod kog nastavnika dolazi do problema kada je u pitanju taj nesklad između rezultata. Kad to identifikujemo, onda ćemo predložiti konkretne mjere. Naravno, obezbijediti i određene dodatne edukacije za nastavnike, posebno u domenu koji se odnosi na sistem ocjenjivanja, jer očigledno da u tom dijelu imamo probleme – rekla je Jakšić-Stojanović.

Navela je da je pravilnik po kojem se dodjeljuju “Luče” zreo za izmjenu.

– Mislim da je vrlo važno i da preispitamo pravilnik koji se odnosi na dodjelu diplome “Luča”, kriterijume i da eventualno razmislimo da li bi tu mogli da uključimo i nešto što se vezuje za rezultate eksterne mature ili eventualno nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima. Svakako, pravilnik je očigledno zreo za izmjenu, ali na tome treba detaljno, temeljno, studiozno raditi kako bismo izbjegli neke greške iz prošlosti, da se stvari rade stihijski, čisto reda radi, a da na kraju nemamo rezultat – kazala je Jakšić-Stojanović.

Ministarka je rekla da prvi put imamo realne rezultate i realni presjek stanja šta se dešava u obrazovnom sistemu.

– Mislim da je to jako dobro, jer možemo da podvučemo crtu i da vidimo u kom pravcu treba ići. Ne bih naravno nikad tražila krivce. Uvijek bi se radije fokusirala na traženje rješenja, a mislim da kad imate realno stanje stvari onda je mnogo lakše, zapravo jedino je tad i moguće naći adekvatne rješenje. Rezultati su pokazali da naši nastavnici nerado daju jedinice i da imamo veliki disbalans između broja jedinica na kraju školske godine i broja jedinica na eksternoj maturi, odnosno na polumaturi. Takođe, veliko odstupanje je uočeno i kad su u pitanju petice. Veliko odstupanje postoji i kad je u pitanju broj “Luča” i rezultati na eksternoj maturi, što ukazuje da moramo vrlo brzo da sprovedemo adekvatne mjere kako bismo identifikovali gdje dolazi do problema – kaže Jakšić-Stojanović.

Sljedeće sedmice sastanak radne grupe

Anđela Jakšić-Stojanović saopštila je da bi sljedeće sedmice radna grupa za provjeru doploma trebalo da ima prvi sastanak.

– Nadam se da ćemo već sljedeće nedjelje imati prvi sastanak radne grupe na kojem će biti utvrđena metodologija na osnovu koje će radna grupa pristupiti izradi provjera diploma. Očekujem da ćemo na tom prvom sastanku da definišemo koje su to prioritetne oblasti i prioritetni sektori kojima ćemo prvo posvetiti pažnju. Ono što je sigurno jeste da ćemo zaista dati sve od sebe, da damo doprinos rješavanju jednog od najvećih problema našeg društva, a to je ova poplava falsifikovanih i lažnih diploma, nažalost, u svim oblastima. Znamo da su neke oblasti posebno osjetljive, kao što je zdravstvo, prosvjeta… i da bilo kakvi kompromisi u tim resorima mogu da imaju zaista nesagledive posljedice na budućnost ove zemlje – ističe Jakšić-Stojanović.

Smatra da je vrlo važno da se u ovaj proces uključe sve državne institucije, jer tu svako ima svoj dio nadležnosti.

– Utvrđivanje se vezuje za organe pravosudne i oni su ti koji treba da donesu određene odluke, a samim tim i da predlože, odnosno donesu presude koje se odnose na konkretne mjere koje treba sprovesti – navela je Jakšić-Stojanović.

DAN

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …