Spajić: Simbolika članstva u NATO-u prevazilazi vojnu snagu

Prije tačno sedam godina naša zemlja je napravila odlučujući korak naprijed ulaskom u NATO, a u nedavnoj prošlosti smo iz prve ruke svjedočili prednostima koje članstvo donosi, kazao je premijer Milojko Spajić na svečanosti u Vili Gorica povodom sedam godina od učlanjenja Crne Gore u NATO savez.

NATO već 75 godina stoji kao stub kolektivne odbrane, svetionik stabilnosti u svijetu koji je često ispunjen bezbjednosnim rizicima. Naš savez, rođen iz pepela sukoba, kontinuirano se prilagođava novim izazovima obezbjeđujući bezbjednost i prosperitet država članica. Država koju štiti savez najmoćnijih ne znači samo privilegije, već je i obaveza bezbjednosnog i odbrambenog sistema da ide u korak sa savremenim izazovima. Stoga bih posebno istakao da će Crna Gora ove godine po prvi put dostići dva odsto BDP-a za odbranu, istakao je Spajić.
Naveo je da je poseban na angažovanje naših vojnika u brojnim misijama, operacijama i aktivnostima u kojima rame uz rame sa saveznicima i partnerima.

Oni potvrđuju odlučnost Crne Gore da djeluje kao odgovoran saveznik. Crnogorski vojnik je kroz istoriju bio oličenje hrabrosti i herojstva, a ovaj ideal je prisutan i danas kada sa ponosom ističemo da naši vojnici uživaju reputaciju pouzdanih i pripremljenih snaga u Letoniji, Bugarskoj, Kosovu i Iraku. Na tome sam im neizmjerno zahvalan. Sa njima, kao i onima koji tek treba da obuku časnu crnogorsku uniformu, budućnost naše zemlje i njenih građana je sigurna. Današnja posvećenost vrijednostima koje su nasleđe Alijanse važnija je nego ikada, kazao je premijer.

Istakao je da je “agresija Rusije na našeg partnera Ukrajinu podsjetnik i upozorenje na važnost solidarnosti i zajedničkog djelovanja”.

– Ova podrška naglašava naše nepokolebljivo vjerovanje u svijet u kome sila ne predstavlja zakon, gdje preovlađuju principi čovječnosti, pravde i međunarodnog prava. Simbolika članstva u NATO-u prevazilazi vojnu snagu. To je zalog da ćemo štititi zajedničke vrijednosti koje nas povezuju, posvećenost slobodi, demokratiji i ljudskom dostojanstvu. Kako idemo naprijed, moramo nastaviti da zastupamo te ideale, kako unutar naših granica, tako i izvan njih, obezbjeđujući da buduće generacije naslijede svijet koji je pravedan, miran i prosperitetan. Svjestan sam da pojedini događaji iz prošlosti kod nekih od vas izazivaju značajno teške i različite emocije. I uvjeravam vas da je moja lična empatija neizmjerna. Tako je i moje uvjerenje bezgranično da je miran san svakog našeg potomka neprocjenjiv. Stoga se zalažem za tu odgovornost prema trenutku u kome živimo i dužnost prema onima za koga živimo je jedina stvar koja određuje naše stavove i naša uvjerenja, naveo je Spajić.

Dan

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …