Protesti u Srđevcu: Mještani protiv izgradnje kamenoloma

Mještani sela Srđevac organizovali su proteste kako bi iskazali svoje protivljenje izgradnji kamenoloma u njihovom selu. Oni tvrde da bi otvaranje kamenoloma ugrozilo život mještana, uključujući i vodoizvorište u mjestu Karapotok, odakle oko četrdeset kuća dobija vodu.

Vođa protesta, jedan od mještana, izjavio je: “Nećemo odustati od protesta sve dok se ne obustavi izgradnja kamenoloma. Ovaj kamenolom bi mogao trajno oštetiti našu zajednicu i naše izvore vode.”

Sa druge strane, Vojislav Smolović, koncesionar i brat predsjednika Opštine Bijelo Polje Petra Smolovića, tvrdi da eksploatacija kamena neće ugroziti nikoga. “Radimo u skladu sa zakonima i propisima. Eksploatacija kamena biće bezbedna za sve mještane,” kazao je Smolović.

Iz Ministarstva energetike potvrđuju da je postupak za eksploataciju pri kraju, i da je jedino preostalo da se završi Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu. “Sve se odvija po planu, i sigurni smo da ćemo donijeti ispravnu odluku koja će biti u interesu svih strana,” izjavio je predstavnik ministarstva.

Mještani su izrazili nezadovoljstvo zbog mogućeg otvaranja kamenoloma, navodeći da će on uništiti njihove poljoprivredne i turističke potencijale. “Izgradnjom kamenoloma, naš ekosistem i životna sredina biće trajno oštećeni. Pitamo se ko je dao saglasnost za ovakav projekat bez konsultacije sa mještanima,” kazao je jedan od učesnika protesta.

Mještani pozivaju tužilaštvo da ispita cijeli proces i otkrije da li je bilo nepravilnosti u davanju saglasnosti za izgradnju kamenoloma. “Nećemo dozvoliti da se naša sela pretvore u industrijske zone bez borbe. Naša voda i zemlja su nam svetinja,” zaključuju mještani Srđevca.

Ovi protesti u Srđevcu samo su posljednji u nizu lokalnih inicijativa širom zemlje koje su podigle glas protiv sličnih projekata, ukazujući na važnost zaštite životne sredine i interesa lokalnih zajednica.

J.Š.

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …