Nema ni medicinsku školu, a liječio više stotina pacijenata u vlastitoj ordinaciji

Lažni doktor iz njemačkog grada Leipziga liječio je više od 200 pacijenata. Kako pišu njemački mediji, stotine pacijenata koji su posjetili liječničku ordinaciju “Dr. Sascha Robert” su prevareni. Čovjek je izgradio ordinaciju koja je bila opskrbljena medicinskom opremom, pa čak i hitnom službom.

Protiv 35-godišnjaka je državno odvjetništvo podiglo optužnicu za prijevaru, tjelesne povrede i zloupotrebu vlasništva, piše Fenix magazin.

Samoproglašeni doktor obavljao je praksu od jula 2020. do sredine februara 2021., iako nije imao ni završenu medicinu, ni doktorat, ni dozvolu za obavljanje ljekarske djelatnosti.

Pod stručnim nazivom ‘doktor’ navodno je izdavao brojne potvrde o nesposobnosti za rad (bolovanja) i recepte pacijentima, u nekim slučajevima izravno predavao lijekove i provodio liječenje”, objasnila je državna tužiteljica Christine Schumann.

Kako pišu njemački mediji, dr. Sascha Robert je također davao injekcije i odlazio u kućne posjete. Nakon dojave, policija je konačno pretražila sobu za konzultacije na Dieskaustraße u Leipzigu u oktobru 2021.
Ordinacija je izgledala stvarno i bila je potpuno opremljena – između ostalog sa pultom za konzultacije, krevetima, opremom za tretmane. Ali varalica nije platio ništa od toga! Optužnica ga tereti da je prevario dobavljače i pružatelje usluga iz 27 kompanije za 77.000 eura (145.000 KM).

Policija je tražila pacijente pozivajući svjedoke: prije podizanja optužnice javilo ih se više od 200. Ne može se isključiti da je lažni liječnik liječio puno više ljudi.

Navodi se da je lažni liječnik nastavio “liječiti” online kada su mu zatvorili ordinaciju. U međuvremenu, dr. Sasha Robert je završio u zatvoru zbog prethodne presude za prijevaru.

Radio Sarajevo

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …